Kan Raymond Johansen(Ap) vinne valget for byrådet i 2023?

Fabian Stang var en populær ordfører, men han var ikke en profilert politisk leder som Raymond Johansen. Etter 8 år var ikke Fabian Stangs uvanlig høye popularitet nok til at det borgerlige byrådet ble gjenvalgt i 2015.

Venstresiden og Miljøpartiet De Grønne har styrket seg i tiden med byrådet. Ramond Johansen har blitt svært populær. For andre partier har det vært vanskelig å finne en toppkandidat som kan matche Ramond Johansen i popularitet og i debatter. Høyre i Oslo har valgt Erik Lae Solberg som byråadslederkanidat og Anne Lindboe som ordførerbakgrunn. Erik Lae Solberg er en ukrontroversiell toppkanidat for Høyre, men ikke en toppkandidat som er nærheten av å være kjent som Raymond Johansen. Anne Lindboe er mest kjent som barneombud, som hun var fra 2012 til 2018. Hun har ingen politisk bakgrunn fra Høyre. Som leder i Private Barnehagers Landsforbund fikk hun rikelig politisk praksis. Etter at private barnehager bidro til å løse barnehagemangelen for 20 år siden har private barnehager fått rollen som velferdstatens stebarn. Retorikken rundt private barnehager har både vært hard og urimelig. Anne Lindboe deltok i debattene på en overbevisende måte. Å være ordførerkandidat er derimot noe helt annet. Det kan minne om da Ap hentet inn Åse Kleveland(1999) og Ellen Horn(2003) som ordførerkandidater. Arbeiderpartiet vant ikke valgene. Både Kleveland og Horn hadde vært kulturministre i regjeringer. Det gjorde dem likevel ikke tilstrekkelig populære til å vinne valgene i 1999 og 2003.

Høyre gjør det godt på meningsmålingene, og er sulten på ny byrådsmakt. Det spørs om de klarer det når de øvrige på partiene med unntak av Venstre på borgerlig side ikke har imponerende resultater å vise til. Anne Lindboe er neppe den toppkandidaten som vil skape et velgerskred for Høyre. Selv om hun er flink og en dyktig debattant, mangler hun folkeligheten til Raymond Johansen. Om Raymond Johansen var fra Bergen kunne han kalt seg kjuagutt. Det er beskrivelse for en kvikk og skøyeraktig bergensk unggutt. Raymond Johansen har en folkelighet som få kan matche. Det kan nesten bli en like urettferdig kamp som da AP lette etter en som kunne matche Fabian Stangs popularitet. Det er vanskelig å finne X faktoren for popularitet. Egentlig ville mange i Høyre ikke ha Fabian Stang som ordførerkandidat. Mediene ble heller aldri lei av å publisere bilder av den nakne baken til Fabian Stang. Populær ble han i hele 8 år. Nå har Raymond Johansen ledet byrådet i Oslo i 7 år. Det har ikke styrket Ap som parti i Oslo, men det har styrket venstresiden. Om Raymond Johansen vil, kan han kanskje bli gjenvalgt i 2023. Klarer Høyre å matche Raymond Johansens popularitet?

Åse Thomassen

2 kommentarer

  1. Anne Lindmoe er en glad, trygg, klok og kunnskapsrik kandidat. Hun vil nok virke akkurat slik på mange av de hun nå kommer til å møte. Og så lenge ingen vet hvem dagens posisjon foreslår er det jo et åpent spørsmål om hvem som vinner den «duellen», men at posisjonens kandidaten skal få noe å bryne seg på er jeg overbevist om.
    At Raymonds popularitet ligger høyere på barometeret er ikke underlig etter å ha stått på for byen i disse 7 årene. Tror derfor mye kommer til å stå på hvilken oppslutning de forskjellige naturlige samarbeidspartnerne får – noe Rs avsløring av sine indre uenigheter ikke virket særlig lovende for dem.

    Liker

    1. La oss håpe at det blir en spennende valgkamp. For demokratiets skyld ville det vært godt med et skifte. Det var jo Lars Sponheim som etterlyste utlufting i maktens korridorer. Men så ble det nettopp han som ble litt for glad i makt. 2 perioder på hver blokk er egentlig ideelt. Fra et demokatisk synspunkt.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s