Høyremann og mattemann

Vi har tidligere skrevet om Johannes Kaasa, som har bakgrunn som forsker og med utvikling av spill. Få kan så mye om matte som teori og prakis som ham. De siste fire årene har han jobbet for House of Math,som ble startet av Vibeke «mattedama» Fængsrud i 2006.

Johannes Kaasa forteller om en formidabel faglig suksess med matteundervisning. House of Math har 100 ansatte bare i Oslo. Han mener det står dårlig til med mattekunnskapene. Han viser til tall fra 2017 der 20 % av elevene i 10 klasse fikk 1 eller 2 i matte.  Tallene for det første året på videregående er like nedslående. Der kan elevene velge mellom Praktisk (1P) og Teoretisk Matte(1 T). I 2017 fikk over 50 prosent som tok Praktisk Matte 1 eller 2 til eksamen. I Teoretisk Matte var det over 25 % som fikk 1 eller 2 i 2017. Altså et høyt antall på den nedre delen av karakterskalaen i både teoretisk og praktisk matte. Disse nedslående resultatene har gitt desto større interesse for House of Math, der lærerne faktisk evner å lære elever matte. I den vidergående skolen kan dårlige resultater i matematikk derimot føre til frafall.

Vi tar ansvar

House of Math har prosjektet «Vi tar ansvar». Dette er et prosjekt som er sponset av private bedrifter. Det sørger for at mattelærere kan gi mattehjelp på ungdomsskoler i Groruddalen. Johannes Kaasa  underviste på Linderud i fjor og på Veivtedt siden høsten 2018. I følge Johannes Kaasa er det flinke lærere på de aktuelle skolene, men han mener det er vanskelig for en mattelærer med mange elever å lære bort matte til alle.

«Vi tar ansvar» i Groruddalen er organisert i leksegrupper med tre mattelærere i hver. Hvis 10- 20 elever deltar blir dette et overkommelig antall elever, forteller Kaasa. I følge ham sliter skolene med ressurser og har for dårlig økonomi.

Johannes Kaasa har rikelig med erfaring som forsker og med undervisning i matematikk. Han sitter også i driftstyret på Grindbakken skole for Høyre. Han mener skolene i Oslo Vest er underfinansiert, og viser til at Høyre vil øke lønningene til lærerne i Oslo Vest også. Han sier Grindbakken skole trenger en ny gymsal, men at det ikke er midler til det. Utfordringen er derfor å skaffe pengene til ny gymsal, den er også planlagt for bruk etter skoletid.

Kandidat til bydelsutvalget i Vestre Aker

Johannes Kaasa har ikke en av de fremste plassene på valget til nytt bydelsutvalg. Han delttar likevel i valgkampen med stor interesse. Han synes det er interessant å gå på dørbank og høre hva som opptar folk. Mange er opptatt av Røa tunnelen, som stadig blir satt på vent. I følge Kaasa vil en tunnel som føre trafikken under Røa bidra til at Røa blir et langt bedre sted å bo, møtes og handle. Mange er også opptatt av planene for nytt stort sykehus på Gaustad og hva det vil innebære for naboene.

Lite gjennomtenkte kollektivfelt

Johannes Kaasa synes de nye kollektivfeltene er lite gjennomtenkte og påpeker en rekke utfordringer mht. kollektivfeltene, særlig mellom Smestad og Majorstuen. Han mener de nye kollektivfeltene har laget større problemer enn tidligere, og har derfor opplevd store forsinkelser på buss 45 mellom Voksenskog og Majorstua. Det er derfor nesten bra at han ikke har sikker plass på valget til bydelsutvalget. Om ikke trafikkflyten der buss 45 går kunne han fått problemer med å nå møtene, som det sikkert vil bli en del av. For den engasjerte mattemannen og høyremannen.

Johannes Kaasa bor Grindbakken med sin kone. Han har to voksne barn.

 

Åse Thomassen

Vestre Aker Posten

den171015johannesteacher
En engasjert mattelære
Vindern
Johannes Kaasa til venstre i bildet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s