Røa Pensjonistforening ønsker tiltak for bydelens seniorer

Røa Pensjonistforening har behandlet BU – sak 63/2016 i styremøte 10.05.2016. Pensjonistforeningen ønsker å peke på de muligheter slike utbyggingsprosjekter gir bydelens politikere til å ivareta seniorenes helse, verdighet, velferd og trivsel. 

Boliger for eldre i bydelen

I arealplanen for bydelen bør det være et krav om at potensielle utbyggere skal ha et tilbud om et antall seniortilpassede (selveier) boliger som er klausulert for kjøpere over for eksempel 55 år, – gjerne med en kafeteria eller seniorsenter. Røa Pensjonistforening er kjent med at blant annet Husbanken gir tilskudd til slike boliger og felles sosialarealer. Dette faktum gjør ofte denne type boform interessant for kommersielle felt – og bolig utbyggere.

Det er ingen tvil om at alle ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, inntil man blir alvorlig syk og ensom/-engstelig. Botiden i eget hjem kan forlenges betydelig dersom dere som politikere (les tillitsvalgte), i fellesskap med seniorene (les beboerne), er med på å skape fullverdige og gode bomiljø som gjør livet mer humant for de elder og samtidig billigere for stat og kommune.

I denne forbindelse viser Røa Pensjonistforening til Nedre Eiker kommune som har tatt disse tankene et skritt videre og realisert BRÅTA BO OG AKTIVITESSENTER.

Utformingen av sykehjemmene som institusjon bærer ofte preg av kasernelignende B–sykehus, – tilpasset mennesker i sin aller siste (palliative) fase av livet.

Bruk av begrepet hjem i denne sammenheng er i beste fall et missbruk eller total mangel på forståelse og innsikt i hva et hjem er eller skal vær. Allerede i 1985 gjorde Stortinget et vedtak om at denne boformen var gått ut på dato!

Det er nå  10 år siden Røa Pensjonistforening første gang fikk informasjon om at Omsorg + boliger skulle bygges i Vestre Aker bydel (blant annet av daværende eldrebyråd Sylvi Listhaug). Røa Pensjonistforening er ikke kjent med at det per i dag er bygget en eneste Omsorg + bolig i bydelen?

Kua dør mens graset gror og bydelens pensjonister begynner å bli utålmodige

Dersom man bruker 10 år på å realisere slike tilbud er det noe som er fundamentalt galt i planverket. Enten er det alvorlige systemfeil eller så er det manglende vilje, —- Røa Pensjonistforening er usikker på hva som er den egentlige årsaken? Tidskrevende reguleringsarbeid er neppe svaret på dette spørsmålet (ref. Obos utbyggingen, i den tidligere planlagte motorveitraseen, langs Landingsveien).

Røa Pensjonistforening er kjent med at det finnes noen svært gode seniortilpassede boformer i Vestre Aker, blant annet på Midtstuen og Huseby (begge er realisert etter private initiativer), og som funger utmerket som boliger for seniorer. Røa Pensjonistforening anbefaler et ”politikerbesøk” i begge disse utmerkede og velfungerende bomiljøene.

Ruth Marie Nyrud Hansen,styreleder

Røa Pensjonistforening

cropped-den060715slottetogholmekollenhoff2.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s