Erna Solberg smiler de naturligste smilene på pressefotografiene fra det nordiske toppmøtet i Det hvite Hus i Washington. I Norge har vi ikoniske bilder av kongens nei i 1940, tidligere statsminister Einar Gerhardsen, Kong Olav på trikken og nå Erna Solberg smilende i selskap med verdens mektigste mann, Barack Obama. Kan vi tolke noe ut av de ikoniske pressebildene fra Washington?
Erna Solberg er halvveis i sitt tredje år som statsminister. I perioder har stilen hennes vært preget av pliktmennesket og arbeidsmauren Erna Solberg. Samtidig har hun vist en økende sikkerhet i offentlige debatter og under intervjuer. Akkurat som det ble en selvfølge for Jens Stoltenberg å være landets statsminister, synes det nå like naturlig for Erna Solberg. Hun er blitt en statsminister som lever opp til bildet mange har av en statsminister, samtidig som hun fremstår som en jordnær og ujålete politiker.
Ikoniske bilder fra det hvite hus
Det er blitt sagt at den tyske kansleren Angela Merkel hadde mer til felles med Barack Obama enn med Georg Bush politisk sett. Hun fant det likevel lettest å kommunisere med tidligere president George Bush, som hun i langt mindre grad delte de samme politiske oppfatningene med. Slik kan politikk være. Det handler ikke bare om ideologi, meninger og argumenter, men også om menneskelige møter. Bildene fra Det hvite hus i Washington viser en statsminister som koser seg, en statsminister som både hygger seg og smiler med en sjelden naturlighet til å være i politikkens elitenivå. Det er en kunst av Erna Solberg. For et toppmøte i Det hvite hus er alt annet enn naturlig.
Bildene av Erna Solberg som smiler sine naturlige smil i selskap med en Barack Obama preget av overskudd kan gå inn i historien som ikoniske pressebilder. Man skal ikke tolke for mye av bilder, men det viser en regjeringssjef som beveger seg på verdensscenen med samme naturlighet som om hun var innleder på partimøte i Tysnes i Hordaland. Det er tydelig at Erna Solberg og Barack Obama trives i hverandres selskap.
Valget i 2017 avgjør om Erna Solberg blir Europas neste Angela Merkel
Det er 16 måneder til valget i 2017. Mye kan skje før den tid. Flyktningkrisens effekt på kommunevalget i 2015 er en ting. Den viste hvordan opinionen kan skifte fra den ene dagen til den andre. Mye annet og uforutsett kan skje. Arbeiderpartiet vil sette alt inn på å vinne regjeringsmakten tilbake i 2017, og har selvsagt muligheten til det ved støtte av Senterpartiet , SV og muligens Krf.
Jenten fra Bergen – helt konge i Washington
Ap er dyktig til å vinne valgkamper og vil sette alt inn på å innta regjeringskontorene i 2017. Om Ap ikke lykkes kan det være duket for en interessant æra med Erna Solberg som statsminister. Bildene fra Washington viser at hun behersker verdensscenen like godt som i møte med partimedlemmer. Det vil bli en tøff valgkamp for AP i 2017. Derfor burde de ikoniske bildene av Erna Solberg i munter passiar med president Barack Obama på toppmøtet i Det hvite hus gi AP både adrenalin og blodsmak i munnen. For nå skal det bli vanskeligere å utkonkurrere Erna Solberg som landets statsminister. I Washington var hun helt konge, jenten fra Bergen, statsminister Erna Solberg.
