Debatt: Private barnehager – bare rene velferdsprofitører?

den270815annenyeggenfoto
Anne Nyeggen, bystyrekandidat for Arbeiderpartiet i Oso, leder av Nordstrand Arbeiderparti

Er private barnehager etablert bare for å suge mest mulig penger fra det offentlige? Ligger det i ryggmargen å tyne antallet pedagogisk ansatte, åpningstider og tilbud for å tjene mest mulig penger?

Nei, så definitivt ikke. De aller fleste privatdrevne barnehagene holder en god standard på tilbudet sitt. La oss slå fast en gang for alle: Arbeiderpartiet mener det er viktig å ha et stort tilfang av private barnehager for å sikre et godt tilbud til alle. Men så er det noen brodne skår og snarveier til rikdom som det er viktig å tette: Dette er små barnehager som kutter hjørner i form av åpningstider og pedagogisk ansatte, og det er de store, profesjonelle barnehagekonsernene som mottar enorme overføringer uten at de trenger å dokumentere at pengene går dit de skal. Arbeiderpartiet vil ha mulighet til å stille krav til private barnehager på linje med kommunale. Vi vil også ha et tettere samarbeid med familiebarnehagene, som er et viktig tilbud til småtassene under tre år, men som kanskje går litt for lett under radaren i bydelene.

Barnehageloven MÅ endres
Barnehageloven er overmoden for revisjon: Private barnehager mottar de samme overføringene som kommunale, men har langt fra de samme lønns- og pensjonsutgiftene. Er det rimelig at de skal ha kompensasjon for pensjonsavsetninger de ikke har? I Oslo er dette spørsmål om mange millioner kroner. Private barnehager holder også feriestengt – kommunale barnehager plikter å gi et tilbud også i ferien. Er det rimelig at kommunen skal betale for perioder hvor private barnehager ikke yter noen tjeneste?

Tallet på private barnehager øker kraftig. Det er ikke så rart med den nærmest fundamentalistiske holdningen Høyre og Frp har til privatisering av offentlige velferdsgoder. Krav til tjenesten og hvordan pengene blir brukt har hittil ikke vært så viktig å kontrollere. De private barnehagene har i ly av denne iveren lagt seg opp enorme formuer under helt andre navn enn utbytte. Dette er midler de er kloke nok til å spre i et utall datterselskaper hvor de kjøper og selger tjenester og varer dyrt av og til seg selv, og leier ut lokaler fra seg selv til skyhøye priser. Trygge barnehager AS har for eksempel 170 datterselskaper, morselskapet Vista Holding har åtte søsterselskaper (Trygve Strøksnes, Bergens tidende). Hvis du vil lese mer om dette, ta en kikk i Velferdsprofitørene av Linn Herning.

For snart et år siden fremmet Arbeiderpartiet sammen med SV i Oslo bystyre en rekke forslag som ville sidestille kravene til private med kommunale barnehager. Dette gjaldt både minimumskrav til bemanning, like krav til kvalitet, opptakskriterier mm. Ingen av forslagene fikk flertall fra de borgerlige partiene. Hva betyr dette? At høyresiden i Oslo heller ukritisk vil fortsette å øse ut av fellesskapets midler, så lenge det står et AS bak navnet til leverandøren? La oss ikke håpe det!

Familiebarnehager til velsignelse og besvær
Endringen i Barnehageloven bør også ta med en strengere regulering av familiebarnehagene. Dette er små enheter i private hjem som kan fungere fint for barn under tre år. De er et supplement til kommunale barnehager, og har vært en god buffer for bydeler som ellers ville hatt stor manko på barnehageplasser. Men det er grunn til å spørre om vi skal fortsette å ha en like stor andel av slike barnehager. Borgerlig flertall i Oslo vil ha flere av dem, det er neppe fordi de leverer et så godt pedagogisk tilbud: Det er i dag ingen krav til pedagogisk kompetanse, kun en pedagogisk veiledning av de ansatte. De kan selv bestemme åpningstidene. Etter at fylkesmannen påla familebarnehagene å respektere kravet om to ansatte på jobb til enhver tid, valgte flere å redusere åpningstiden – til stor frustrasjon for fulltidsarbeidende foreldre. I bydel Nordstrand er det hele 27 familiebarnehager for rundt 200 barn. 54 av totalt 57 klager på barnehager i Nordstrand bydel i 2014 gjaldt forhold i familebarnehager. Hvis denne ordningen skal fortsette, må vi stiller strengere krav til kvalitet også i dette tilbudet.

Jeg vil våge påstanden at familiebarnehagene er en god sovepute for det borgerlige styret i Oslo. Det er jo vesentlig billigere for slunkne bydelskasser enn fullgode småbarnsplasser i barnehagene. Men også barn under tre år har godt av godt lekeareal og nok ansatte, særlig pedagogisk ansatte. Etter hvert som vi nærmer oss full dekning, må vi derfor også bygge ut barnehagetilbudet til smårollingene.

En endring av barnehageloven som gjør det mulig å stille krav til private tilbydere bær være i alles interesse, også høyresiden. Men nå håper vi på tillit til å styre i Oslo. Da kan vi få til de helt nødvendige endringene i lover og betingelser. Vi kan sørge for reell full dekning, nok pedagogisk ansatte og vi kan begynne å bygge kommunale barnehager igjen, etter at det har vært et forbud mot dette i 2015. Ja, du leste riktig – et forbud. Det var Frp’s krav for å gi flertall til byrådet budsjett for i år. Seriøs politikk? Neppe.

020915barnehagebarn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s