Terje Bjøro veteran og utfordrer

den090615terjeogdagliglederdanilechoi
Terje Bjøro og daglig leder Daniel Choi på Miso kafé

Terje Bjøro er en allsidig politiker som har virket i forskjellige politiske posisjoner gjennom tiår. Fremdeles med en enorm energi og virkelyst. Når vi treffes på Miso kafé på Røa har han en en travel arbeidsdag bak seg, men er likevel engasjert i bydelens og byens mange problemstillinger, utfordringer og muligheter.

Bydelspolitikerne nærmest befolkningen

Terje Bjøro argumenterer for viktigheten av bydelen og bydelspolitikerne. Han mener at betydningen av å være politiker nær der folk bor ofte er undervurdert. Han ser heller ingen grunn til at bydelen ikke kan drive de to sykehjemmene i bydelen. Han  mener det er viktig at ressurser i Oslo kommune kanaliseres til bydelene og dets tjenestesteder. Bjøro mener at Oslo har nok penger uten en eiendomsskatt.

En allsidig politiker

Få politikere kan skilte med Terje Bjøros allsidighet. Hans interesser favner vidt  både som menneske og politiker. Han tror på livserfaring i politikken. Han synes det er fint med unge mennesker i politikken, men fremhever også betydningen av erfaringen mange politikere får gjennom livet, både gjennom arbeidslivet og livet generelt sett..

Samfunnshus Vest

Terje Bjøro er varamedlem til styret for Samfunnshus Vest på det andre året. Han er levende opptatt av samfunnshuset. Han feiret egen femtiårsdag der. Faren feiret åtti år på samfunnshuset  forteller han. Bjøro har ikke tro på en påbygging av samfunnshuset, men mener at det på sikt kan bygges på parkeringsplassen ved siden av samfunnshuset. Han mener at styret nå er inn i en god prosess der rehabilitering av samfunnshuset er viktigst, men der også utviklingen av samfunnshuset som en institusjon i bydelen står sentralt.

Sosialpolitikk

Bjøro snakker engasjert om sosialpolitikk: Han ønsker en varmere sosialpolitikk, særlig for de eldre. Mens vi snakket om temaet oberserverte Bjøro et par som kom over plassen foran svømmehallen. De gikk hånd i hånd. Bjøro kommenterte at det var flott å se et par over 90 år som gikk hånd i hånd. Reidar Efraimsen og konen kom dermed nærmest som bestilt da Bjøro snakket om eldrepolitikk. Efraimsen er leder av Røa pensjonistforening.

Politikerne som ombudsmenn i bydelene

Bjøro mener at bydelspolitikerne må være ombudsmenn for befolkningen i bydelen. Han mener at bydelen gjerne kan få flere oppgaver enn i dag. I følge Bjøro vil det være naturlig at bydelen driver bydelens to sykehjem, har plan- og byggesaker og har ansvar for trafikksikringstiltak. Han mener at bydelene trenger sterke bydelspolitikere som hever røsten og sier i fra.

Bydelens underskudd

Jeg spurte Bjøro hva han ville gjøre med bydelens underskudd. Bjøro sier at bydelen må være ekstremt økonomisk. Samtidig mener han at bydelen må jobbe for å bedre de økonomiske rammene til bydelen. Han mener bydelen må minne byrådet på at bydelen trenger penger.

Livslunger

Bjøro bruker ordet livslunger om de mange plassene han ivrer for. Bjøro vil jobbe for hver eneste grønne lunge i bydelen, sier han. Han er også opptatt av møteplasser der mennesker kan møtes i bydelen. Han sier at plassen foran Samfunnshuset med små grep kan bli en enda finere møteplass enn i dag. Han mener at folk har behov for rekreasjonsområder i nærmiljøet. Som eksempel bruker han den italienske piazzaen og fontenene som folk møtes rundt i franske landsbyer.

Folkebadet som ikke ble

Bjøro beklager at Røa bad ikke ble et folkebad. Han begrunner det med at ingen ville bevilge penger til et offentlig bad. Han kan selvfølgelig historikken over når offentlige bad sist ble bygget i Oslo. Til daglig arbeider Bjøro i den videregående skolen, nå på Oslo Katedralskole. I møte med ham er lektorens evne til å huske, systematisere og eksemplifisere tydelig.Han argumenterer for behovet for et folkebad i de vestre bydelene som i dag teller 200 000 mennesker.

den090615bokomroa
Bokomslaget til «Røa mot år 2000» forteller noe om tidligere tider og at Terje Bjøros engasjement ikke er av ny dato

Strømsdammen

En politiker kan ikke oppnå alt alene. En av suksessene Terje Bjøro trekker frem er arbeidet for å bedre forholdene i og rundt Strømsdammen. Det er 20 år siden Terje Bjøro tok initativ til byggingen av ny demning. Det ble også bygget en sti i samarbeid med Handikapforbundet. Han understreker at arbeidet kom i stand gjennom samarbeid med flere partier.  Dette var likevel Bjøros viktigste seier blant bydelens mange og varierte utfordringer og oppgaver.

Godt valg

Valgkampen i 2015 blir spennende både i bydel Vestre Aker og i Oslo kommune. For første gang på mange år kan det bli byrådskifte i Oslo. I bydel Vestre Aker gir bydelens mangeårige leder, Elin Horn Galtung seg. Det skal mye til for at Venstre og Terje Bjøros lag utfordrer Høyres maktposisjon i bydelen. Det er derimot lite tvil om at Terje Bjøro fremdeles har energi og virkelyst når det gjelder bydel Vestre Aker. I dag har Venstre 2 representanter i bydelsutvalget. Høyre har 10 representanter. Så det blir litt som Davids kamp mot Goliat. Da er det godt å kunne konstatere at utfordreren både har erfaring og energi til å ta opp kampen for bydelens beste i fire nye år. Godt valg!

(c) Åse Thomassen

den090615for20aarsidenvedstroemsdammen
Terje Bjøro i en viktig kamp for 20 år siden. Strømsdammen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s