Statsministeren og forfatteren

En av landets førstepenner, Jan Kjærstad, skrev et høflig og mildt brev til landets statsminister i Aftenposten 10.januar. Som en av landets beste tekstsnekkere kunne han valgt en rekke virkemidler i teksten, fra det sinte til det indignerte, fra det oppgitte til det spørrende. Forfatteren valgte en mild form i brevet til statsminister Jonas Gahr Støre. Den milde formen gir assosiasjoner til gutten i «Keiserens nye klær» av H.C. Andersen.

«Skal strømprisene bli Arbeiderpartiets undergang?» er tittelen på Kjærstads brev til statsministeren. De siste månedene er det stadig flere som spør det samme spørsmålet, både i sosiale medier og i mediene. Den uløste strømkrisa fremstår som en bærebjelke i velferdsstaten som kan rive mye med seg dersom den river seg helt løs. Strømkrisa er for alvorlig til ikke å bli løst. Derfor var det så befriende at en forfatter fra forfatterskapenes førstedivisjon meldte seg på debatten. Det er mange som har følt oss rådløse i møte med en regjering som helst ikke vil snakke om strømkrisa basert på befolkningens mange spørsmål.

Selv om Jan Kjærstad har valgt en mild form på innlegget skriver han: «Folk føler seg vanstyrt. Den tilliten som politikere er avhengige av, står i fare for å bli erstattet med forakt.» Det er harde ord, men det stemmer med inntrykk basert på samtaler med vanlige og uvanlige folk. Kjærstad viser også til det merkverdige språket som har fått utvikle seg. Kjærstad skriver: «Istedenfor et begripelig resonnement får vi en blanding av innøvde fraser og floskler. Kort sagt: Dere makter ikke å forklare folk hvorfor de må fryse i boligene sine.»

Statsministeren hadde en historisk sjanse ti å gi Jan Kjærstad et klokt svar. Svaret til Gahr Støre i Aftenposten 14.januar var dessverre mer platt retorikk og selvfølgeligheter. En forfatter er ikke viktigere enn en renholdsarbeider eller en bussjåfør. Svaret fra Gahr Støre forutsetter også at Jan Kjærstad ikke allerede har lest utallige artikler med samme svadaretorikk om den pågående strømkrisen. Kjærstads brev til statsministeren viste at han i likhet med mange av oss har lest seg opp på årsakene til strømkrisen. Svaret fra statsministeren underslår at Jan Kjærstad er lest opp på de mange årsakene til dagens strømkrise.

Dagens strømkrise er ikke bare Arbeiderpartiets skyld. Flertallet av partier gått i denne fellen med begge beina. Befolkningen venter nå på handling, ikke floskler og bortforklaringer. At den dyktige forfatteren Jan Kjærstad får et svar som om hans kunnskap er på nivå med en enkel sjel, er interessant. Det sier indirekte mye om regjeringens syn på folket. Når man belærer Jan Kjærstad som både kan lese og skrive. Hvilket syn har man da på kunnskapen til andre? Er ikke Arbeiderpartiet lenger et folkeparti – i dialog med folket?

Åse Thomassen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s