Har Ap i Oslo gått i SV- fella?

På tirsdag morgen kan Oslo våkne opp til en helt ny politisk hverdag. Hvis Arbeiderpartiet har gått i SV- fella i Oslo, blir det sensasjonelt nye realiteter i Oslo. Det tradisjonelle folkepartiet kan bli slått av det relativt ferske Miløpartiet de Grønne.

SV- fella

Meningsmålingene tyder på at Miljøpartiet vil gjøre et godt valg i Oslo. Det skal likevel godt gjøres at Miljøpartiets posisjon er like sterk på valgdagen. Arbeiderpartiets solide valgkampapparat sikrer kanskje valgseieren på valgdagen, men det er langt fra sikkert.

SV gikk ned i oppslutning etter 8 år i regjering med Arbeiderpartiet fra 2005. Etter det fikk man begrepet SV- fella. Det har nærmest vært synonymt for at mindre partier kan skvises av større partier. Lenge spådde flere av de fremste kommentatorene den samme skjebnen for Frp etter de gikk i regjering med Høyre i 2013. Der tok de lenge feil. Frp fikk først føle regjeringsslitasjen etter 5- 6 år. Flere aviskommentatorer spådde nedgangen for Frp langt tidligere.

Svak vinner i 2015

I 2015 utropte Arbeiderpartiet seg til valgets vinner i Oslo. Arbeiderpartiet hadde vært sulten på byrådsmakt etter nærmere 20 år uten byrådsmakt, men uten det gode valget for MdG ville Ap fortsatt måttet vente på å innta byrådskontorene. MdG fikk plutselig tilstrekkelig makt til å sette makt bak kravene til kliam i Oslo. Et svekket SV krevde ordføreren og Rødt forlangte en rekommunalisering av konkurranseutsatte tjenester i forhandlingene i 2015. Det siste hadde de mye støtte i hos SV. Etterhvert har det også blitt tonen i Ap, ikke bare i Oslo men som politisk retorikk fra partileder Jonas Gahr Støre.

Ap i SV- fella i 2019?

Det er et potent Ap som går til valg i Oslo. Det er samtidig et svekket Ap. Samarbeidspartiene har profilert seg i fire år. Ap har fått lite uttelling for den dyktige finansråden Robert Steen. Byråd Tone Tellevik Dahl har ofte havnet feil i forhold til en rekke saker. Geir Lippestad måtte gå etter skandalen i boligbygg.

Valgdagen avgjør

Det vil være en katastrofe for Ap om Miljøpartiet de Grønne gjør det bedre enn Arbeiderpartiet ved valget i Oslo.  Byråd Lan Marie Berg sier riktignok klokt nok at MdG er fornøyd med Raymond Johansen som byrådsleder. Spørsmålet er derimot om Ap er tjent med fire år som et sterkt svekket byrådsparti? Hvor mye skal verdiene til Ap uthules før Ap i Oslo må kaste inn håndkleet i Oslo?

Det som likevel tilsier at det fortsatt  blir et rød- grønt byråd  at det ikke er en potent koalisjon på høyresiden. Høyre er i vinden, men det er ikke samarbeidspartiene. Frp frykter 6 tallet, og det som enda verre er.  Frp burde ha fått vind i seilene nå, men de synes fortsatt å vente på bedre vind.

Valget i Oslo blir mer spennende enn på mange år. Det mest spennende er om Ap har gått i SV- fella og tapt oppslutning etter fire år med byrådsmakt.

 

Vestre Aker Posten

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s