Eirik Jensen og kriminalitet blant politifolk

Livet går videre her på bjerget. At en av landets mest profilerte politifolk – Eirik Jensen- ble dømt til 21 år i fengsel mandag 18.september er ikke lenger det viktigste samtaleemnet. Men sjokket sist mandag var stort. Mange kunne knapt tro det var mulig at dommen kunne bli så streng. Nå er dette ikke en rettskraftig dom. Dommen vil bli anket. Men hvordan ble dette mulig?

Ukorrupt politi

I Norge har vi stort sett et ukorrupt politi, som kun unntaksvis har ansatte som begår lovbrudd. Sjokket ble derfor stort når den tidligere politilederen Eirik Jensen tiltales og dømmes for alvorlige kriminelle forhold. I andre land er situasjonen mindre preget av et lovlydig politikorps. Forskere ved Bowling Green University i USA har offentliggjort en undersøkelse som viser at det hvert år blir anholdt 1100 politifolk i USA for kriminelle forhold . I USA er dette et stigende tall. I de fleste tilfellene handler det om narkotikakriminalitet. Innen problemorientert politiarbeid handler det om å redusere mulighetene for at kriminelle begår kriminalitet. Når det gjelder kriminelle politifolk er det motsatt. Arbeidsstedet – politiet- gjør det lettere for dem å begå kriminalitet. Når det er sagt er amerikanske politifolk generelt mer lovlydige enn den jevne amerikaner.

Finsk narkotikasjef ble dømt

Den finske narkotikasjefen Jari Aarnio ble dømt til 10 års fengsel for narkotikakriminalitet. Han fikk også tre år for svindel. Dette eksemplet viser at Eirik Jensens fall fra betrodd politileder til tiltalt og dømt ikke er så stort som det kan virke innen en norsk setting. Vi er vant til å ha et politi med få skandaler. Det er unntaket mer enn regelen internasjonalt sett.

Hvordan kunne Eirik Jensen operere så lenge?

I andre land er det heller ikke unormalt at kriminelle politifolk får virke lenge, og endatil kan avansere til lederstillinger. Det har vært varslet om at Eirik Jensen kan ha gjort seg skyldig i ulike forhold, men politiorganisasjonen valgte lenge å tro Eirik Jensen. I følge forskerne ved Bowling Green State University er ikke dette uvanlig. Det er vanskelig å påvise kriminalitet, og den aktuelle polititjenestemannen eller kvinnen blir ofte trodd på deres ord.

Etter 22.juli ble det reist kritikk om politiets kultur. Det kan være en av flere årsaksforklaringer når man skal forklare hvorfor det gikk så lang tid fra Eirik Jensens adferd ble oppfattet som mistenkelig til at det faktisk ble gjort noe.

Forslag til tiltak for å avsløre kriminelle politifolk

Jeg tviler på om forslagene til forskerne ved Bowling Green State University vil bli tatt særlig vel i mot av politiets organisasjoner i Norge. Forslagene strider mot mange prinsipper i norsk arbeidsliv. Forskerne foreslår at politifolk som er i søkelyset for kriminalitet skal granskes. Dette vil handle om å undersøke om de har vært involvert i ulike sivile saker. Det kan være alt fra manglende innbetaling, bøter, manglende betaling av underholdningsbidrag eller anmerkninger som dårlige betaler. I følge forskerne kan slike forhold gi indikasjoner på at alt ikke er i sin skjønneste orden. Som med lederen for det finske narkotikapolitiet som ble dømt til fengsel for narkotikakriminalitet og svindel.

Beredskap for å avdekke kriminelle politifolk

I et land som er lite preget av politiskandaler kan saken mot Eirik Jensen virke ufattelig og påstandene mot ham urimelige. Forskning har vist at kolleger av Eirik Jensen i andre land har blitt trodd lenge etter at varsellampene hadde begynt å lyse. Det er kanskje på tide at politi og samfunn forbereder seg på at Eirik Jensen kanskje ikke er den eneste politimannen som lot seg friste til en kriminell løpebane. Selv om det ikke foreligger en rettskraftig dom mot Eirik Jensen har dommen i tingretten fjernet all tvil om at den tidligere politilederen er en forfulgt uskyldighet. Dette bør få konsekvenser for politiets beredskap for å avdekke kriminalitet i egne rekker. Selv om behovet neppe synes akutt, har Eirik Jensen – saken vist svikt i politiets system. Det er nærmest en skjebnens ironi over at politiet til dels er avhengig av en megakriminell for å avsløre Jensens kriminalitet. Slik burde det ikke være i politiets organisasjon. Politiet burde avdekket dette selv, så hadde vi alle sluppet å se narkotikasmugleren Gjermund Cappelen bli det sentrale vitnet mot en politimann som ikke har holdt stien ren. At noe er feil i politiets organisasjon viser denne saken som er blitt flombelyst i Oslo tingrett i 2017.

Åse Thomassen

Vestre Aker Posten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s