Bumerangen fra Huldreveien- Helga Hjort slår tilbake

Den mest fornøyelig nyheten i august er Helga Hjorts ferske bok som tilbyr en alternativ virkelighetsforståelse til hennes søsters bok. Helga Hjort bor i Huldreveien, men er ingen hulder. Når den boken kommer er sannheten om at det stilleste vann har den dypeste grunn kanskje en mer aktuell metafor.

Helga Hjort er gift med Peter Hausken som er aktiv i lokalpolitikken i Vestre Aker. Ved siste valg var han førstekandidaten til Arbeiderpartiet til bydelsutvalget.  Når jeg har truffet Helga Hjort har jeg oppfattet henne som hyggelig og imøtekommende. Hun er en person som jeg tviler på ville oppsøkt det man forbinder med skandale, men så har hun begått en bok mange vil mene er et skandaløst angrep på sin forfattersøster.  Men mon om vi ikke kan trenge et søstermord. Dermed ikke sagt at alt Helga Hjort skriver er mer riktig enn det Vigdis Hjort har beskrevet i «Arv og miljø».

Bruk av levende personer

Stadig flere skriver om personer som lever. Det er legitimt, men krever godt skjønn. Selv skrev jeg om levende personer i fjorårets lite kjente bok om de første årene etter Politihøgskolen ble høgskole. Jeg kunne skrevet langt mer, men siden det ikke hadde romanens form begrenset jeg antall sider for ikke å bli saksøkt. For romanforfattere er det derimot nærmest fritt frem. Derfor er det noe befriende med bumerangen fra den stillfarne og sympatiske juristen Helga Hjort. Nå har litteraturelskere og norsk samfunnsliv et godt sammenlikningsgrunnlag. Hvordan står boken til Vigdis Hjort seg etter søsterdrapet fra Huldreveien?

Dom uten rettergang eller stor litteratur?

Det kan være god grunner til å skrive romaner som ligger tett opp til virkeligheten, men hvis det er likheter mellom dagens virkelighet og romanen kan de gi levende personer en dom uten rettergang. Derfor er det all grunn til å ønske juristens svar av en bok velkommen. Kan det hende at Vigdis Hjort har tatt for lett på familiens behov for vern av eget liv og omdømme?

 

Åse Thomassen

Vestre Aker Posten

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s