Jeg må innrømme at jeg tidligere forbandt Thorleif Haugs navn med veien i Holmenkollen. Etter møte med Knut Olaf Kals var det umulig å være likegyldig til Thorleif Haug, en av de største idrettsmenn i norsk historie.

Mange i dag er likegyldige til historie og det som gjorde Norge til Norge. Norsk kultur er en mosaikk, der skiløperne tidligere hadde en stor plass. Thorleif Haug er et eksempel på en mann som ble født inn i enkle år, men som gjennom sitt virke ble verdsatt både lokalt og nasjonalt. Han fikk dispensasjon til å delta i Holmenkollen allerede da han var 15 år gammel. Da han deltok i første OL i Chamonix fikk han gull på 18 kilometer, 50 kilometer og i kombinert. Han var i sannhet vår første og største vinterolympier i 1924. Han er også den eneste som har vunnet i Holmenkollen 6 ganger. I 1947 ble Thorleif Haug rangert blant verdens 10 fremste idrettsmenn. Sonja Henie kom på fjerdeplass i samme rangering.
Knut Olaf Kals- vår tids ambassadør for skilegenden
Knut Olaf Kals har de siste årene viet mye av sin tid på å restaurere Thorleif Haugs barndomshjem. Om Thorleif Haug var en pioner i skiidrett er Knut Olaf Kals også mye av en pioner, i sitt engasjement til å bringe Thorleifs Haugs historie inn i vår tid. Sentralt i Kals arbeid er restaureringen av barndomshjemmet til Thorleif Haug, men han har også klart å samle gjenstander som kan gjøre en museumsleder misunnelig.

Kals får mange til å engasjere seg i hans store drøm om å gjøre barndomshjemmet til Thorleif Haug til et flott og levende minnesmerke over skilegenden.
Thorleif Haug var bedriftseier, men hele tiden med en omtanke for de svake i samfunnet. Han også en forkjærlighet for planter. Kals har derfor planlagt et arboret i tilknytning til barndomshjemmet til Thorleif Haug. Til å realisere dette prosjektet har han fått støtte av Sparebankstiftelsen. Arboretet vil være på 40 mål.
Stillhet og ro
Før Thorleif Haug giftet seg og fikk barn skal han ha sagt: Største gleden var når han kom hjem til a mor og kunne sette premien på loftet, og gå en tur ut i skauen. Thorleif Haug var opptatt av at flere mennesker skulle ta del i de mange gledene ved skisporten. For ham handlet det ikke bare om å vinne konkurranser, men også stillheten og roen i naturen.

Flott å pusse støv av skilegenden
Det er tidligere skrevet bøker om Thorleif Haug. Leif Lapidus allerede i 1947. Tor Bomann – Larsen har også skrevet bok om Thorleif Haug. Arbeidet til Knut Olaf Kals vil sikkert vitalisere minnet om Thorleif Haug, som en stor idrettsmann og menneske som brydde seg om menneskene i sin tid.