Den amerikanske ambassaden åpner på Huseby

For mange er det ikke en gledens dag når den amerikanske ambassaden åpner på Huseby den 15.mai. Men nå står bygget der. Den amerikanske ambassaden er en del av vårt land, vår by og bydel Vestre Aker. Det har vært mange konflikter rundt byggingen av ambassaden underveis, men nå begynner et nytt kapittel i ambassadens historie.

IMG_20170505_185517.jpg

Ambassaden har allerede vist mediene rundt i ambassaden. Den er flott. Den amerikanske ambassaden er tegnet av EYP Architecture & Enginering. De har samarbeidet med Spor Arkitekter.

cof

Det har vært mye strid rundt plasseringen av ambassaden. Mest dramatisk var det da bystyret i Oslo stemte over plasseringen i 2005. Da var det flertall mot plasseringen på Huseby, men siden Tom Pape(Ap) og Ane Willumsen(Venstre) stemte mot sine egne partier ble det et knapt flertall for plasseringen på Huseby. Det parkerte også den politiske karrieren til den mangeårige bystyrepolitikeren Tom Pape. Indignasjonen var stor over at Tom Pape uten forvarsel internt stemte for plasseringen på Huseby. Tidligere byrådsleder Erling Lae hadde neppe forestilt seg at plasseringen av ambassaden på Huseby ville føre til så mange konflikter. Det var opprinnelig Erling Lae som foreslo plasseringen på Huseby.

Ambassaden har hovedinngang i Morgedalsveien tvers over Njårdhallen. Dagens ambassade synes som en bedre løsning enn den tidlige ambassaden i sentrum. Den har lenge vært skjemmet av blokkeringer som skal hindre angrep på ambassaden. Ambassaden på Huseby vil være godt beskyttet mot inntrengere, men da dette er permanente løsninger blir det mer harmonisk enn de improviserte løsningene utenfor ambassaden ved Slottet. Det er enda ikke kjent hva det tidligere ambassadebygget skal brukes til. Forslagene er mange.

Åse Thomassen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s