Fra innsatt til verdsatt – Café Exit i Danmark

Samfunnet bruker mange ressurser på kriminalomsorgen. Det gjøres mye godt arbeid, men selv de beste vet at det ikke er godt nok. Tilbakefallsprosenten sier noe om at det er vanskelig å vende tilbake til et liv uten kriminalitet. Café Exit er et tilbud i København, Odense og Aarhus for tidligere straffedømte. Målet med Café Exit er å hjelpe tidligere dømte til et godt liv etter at straffen er avsonet.

Café Exit er et supplement til det offentlige arbeidet med tidligere straffedømte i Danmark. Formålet med Café Exit er å bringe tidligere straffedømte tilbake til samfunnet. Jeg snakket med en av de frivillige og en av de ansatte da jeg besøkte Café Exit i Saxogade på Vesterbro i København.

Når mennesker har avsonet sin straff er det ofte vanskelig å komme tilbake til samfunnet. En ting er følelsen av underlegenhet som lett kan oppstå etter dom og fengsel, noe annet er mangelen på nettverk og fraværet av mennesker som kan hjelpe den straffedømte tilbake til samfunnet. I denne forbindelse er det snakk om mennesker som har avsonet lengre straffer. Informasjonsmedarbeideren Hans Andersen har selv sittet ti år i fengsel. Han vet derfor noe om hva det gjør med selvfølelsen til den enkelte. Slike erfaringer er viktige i møte med mennesker som har avsonet sin straff. Derfor er de mange frivillige hos Café Exit gull verdt. Det er 150 frivillige i Café Exit og ni personer som er ansatte.

edf
Informasjonsmedarbeider Hans Andersen

Relasjoner tar tid

Det er lett å glemme at det tar tid å utvikle relasjoner. Hans Andersen bruker eksempler på hvor lang tid det tar å utvikle relasjoner i våre egne liv, enten det er med familie eller venner. Han sier det for å vise hvor kort tid den tidligere innsatte har til å legge frem sin sak i møte med saksbehandlerne. Hans Andersen mener derfor at relasjoner og øvelse i relasjoner er viktig for tidligere straffedømte.

Ofte ser saksbehandleren ned i papirene når en bruker kommer inn på kontoret, istedenfor å kikke i papirene før vedkommende kommer. Hvis saksbehandleren hadde kunnet si hei til personen – som en likeverdig – i det de kom inn ville det gjort det mye lettere for mange mener Hans Andersen. Selv følte han seg ganske overlegen før han selv ble straffedømt og fikk kjenne på en følelse av underlegenhet. Om han ikke selv hadde sagt det ville jeg aldri gjettet at han hadde gjort en katt fortred. Der han sitter og snakker med meg er hans språk og filosofi gjennomsyret av tanken om å hjelpe.

Siden Café Exit vet at det kan være vanskelig for tidligere løslatte å ta kontakt når de slipper ut besøker Café Exit dem i fengslene. Det skjer ved at de arrangerer cafeettermiddager med kake og kaffe for å skape relasjoner med de innsatte. Hans Andersen sier at det ikke kommer mange på disse cafetreffene, men de synes det er bra om 4- 5 kommer på caféettermiddagene.

Kulturettermiddager i kirken

Café Exit låner lokalene til en kirke på Vesterbro. Der kommer 20- 30 innsatte fra forskjellige fengsler på kulturettermiddager. De innsatte får spesialtillatelse til å delta på dette. Når de innsatte kommer serveres det kaker og kaffe. Mens det prates over kaffe og kake lager de frivillige et måltid, eller for å si det på dansk «et dejlig måltid». Poenget er å bringe nomraliteten inn i livene til de innsatte samt å utvikle relasjoner, noe som igjen vil gjøre terskelen lavere når de innsatte slipper ut. Café Exit jobber med andre ord langsiktig i mye av sitt arbeid.

Fangekoret

Det er et fangekor ledet av Louise Adrian. Jeg har fått en DVD og tre CD er med deres sanger. De innsatte er selv tekstforfattere til mye av musikken de lager. De har også holdt konserter utenfor murene. Det er også laget en dokumentarmusical av Annettte Mari Olsen og Katia Forbert Petersen, «Fangekoret A prisoners`Choir A documentary musical».

edf
Dokumentaren om Fangekoret

Den kritiske leser vil kanskje innvende at dette er naivt. I Sverige har det vært tilfelle av røminger og drap når innsatte har fått permisjon for å spille teater. Hans Andersen er ikke ukjent med den problemstillingen. Han mener likevel at det er feil med kollektiv avstraffelse når én gjør noe galt. Han forteller om en innsatt på permisjon som drepte fire politifolk i Finnland da han var på permisjon. Hans Andersen mener at selv om det var forferdelig blir det feil å straffe alle ansatte kollektivt fordi om en blir psykotisk og begår ugjerninger som de fleste vil fordømme.

Kjempebarriere

Når innsatte slipper ut har mange store problemer med å forstå språket til sosialrådgiverne. Hans Andersen bekriver det som en stor barriere som må passeres samt at det er et stort problem for de tidligere innsatte å føle seg likeverdige med sosialrådgiverne, som ofte har et språk som de sliter med å forstå. Mye av arbeidet til Café Exit går på å forberede tidligere innsatte på disse samtalene og gjerne følge dem dersom de ønsker det. Det er også en erkjennelse i samfunnet om at sosialrådgiverne bør lære å snakke et språk som er lettere for brukerne å forstå. På den måten kan man unngå at sosialrådgiver og tidligere innsatte snakker forbi hverandre.

Hjelper den enkelte- hjelper samfunnet

Hans Andersen mener at Café Exit ikke bare hjelper den enkelte, men også samfunnet. Ved at tidligere straffedømte hjelpes tilbake til et normalt liv blir det færre ofre for forbrytelser. Han sier at man da også reduserer kostnadene til fengselsplasser. Han sier imidlertid at det er vanskelig å få politikerne i tale. Hans Andersen mener politikerne skjønner problemstillingene, men ikke vil. Hans Andersen tilføyer at dette feltet ikke er et sexy tema.

edf
Café Exit holder temamøter om relevante temaer som løslatelse og ekstremisme

Offentlige og private støttespillere

Café Exit hadde 7 millioner i inntekter i 2015. De har en imponerende liste av offentlige og private støttespillere. I 2015 ble Café Exit også tildelt Fællesskapsprisen. Det skjedde på et stort arrangemnet på skipet til DFDS, Pearl Seaways. Det var 1100 nominerte til prisen og Café Exit var en av ti prisvinnere.

edf
Offentlige og private støttespillere

Noe Norge kan lære av?

Norsk kriminalomsorg har de samme utfordringene som den danske. Når innsatte har avsonet sin straff kan mennesker ofte mangle nettverk og være rådløse i et nytt liv etter lang tid bak murene. Alle som ønsker å redusere kriminalitet, og bidra til at tidligere innsatte tilbakeføres til samfunnet på en menneskelig måte, har mye å lære av Café Exit. Så langt jeg vet finnes det ikke noe tilsvarende i Norge i dag.

Åse Thomassen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s