Suveren etappeseier med Skimuseets utstilling om vær og klima

Skimuseets nye utstilling om vær, klima og føreforhold åpnet på Skimuseets i dag. Fra i morgen 9.september kan publikum ta del i en utstilling som rommer mye interessant for store og små.

Det var Skimuseets store dag i dag. Det var Birgitte Espelands svenneprøve som leder av Skimuseet i dag. Det ble en etappeseier til gull. Det er en utstilling som kan gi innblikk i vær og føreforhold. Dette er et tema som interesserer mange. Sett i sammenheng med skisporten blir det atskillig mer spennende og levende enn å lese tørre fakta om klima i mediene. Det er lagt opp til mange aktiviteter som kan gi barn og voksne mer kunnskap om alt fra stormer til føreforhold. Styreleder i Skiforeningen, Jon Hindar, holdt et interessant innledningsforedrag. Han sa at vi må erkjenne at klimaet er i endring.

Kronprins Haakon Magnus åpnet utstillingen

Utstillingen ble åpnet av kronprinsen. Ski er også en del av den nasjonale identitet, der også kongefamilien har en selvsagt plass. Norge som skinasjon er derimot et åpent spørsmål med tanke på morgendagen. Det er ikke snerike vintre og interessen for ski er ikke den samme i samfunnet som tidligere. Skøytesporten har allerede blitt en innendørs sport. Skiskyting er også i noen grad blitt en innendørs sport. Et klima i endring har fått betydning for de viktigste vintersportene i Norge.

edf
Kronprins Haakon Magnus klipper snoren til utstillingen

Utstillingen er utviklet i samarbeid med Meteorologisk institutt. Anton Eliassen, som er leder ved Meteorologisk institutt, sa i sitt innledningsforedrag at det er bekymringsfullt at antall skidager blir færre år for år. Skiføre og antall skidager varierer normalt fra  år til år, men nå blir det færre dager med sne. Dette er en utvikling som bekymrer, sa Eliassen. Dermed ikke sagt at det setter utstillingen i pessimismens tegn. Birgitte Espeland fremhevet at planleggingen og utviklingen av utstillingen var preget av både kunnskap og humor. Anton Eliassen understreket at de var glade for å  være med på arbeidet med utstillingen.

Da jeg intervjuet Birgitte Espeland få måneder etter hun begynte i ny jobb i september 2015 var hun klar på at hun overtok Skimuseet etter en leder som har gjort en viktig jobb for museet. Den tidligere lederen Karin Berg var også tilstede i dag, med Kongens Fortjenestemedalje på jakkeslaget. Medaljen fikk hun for sitt arbeid for Skimuseet i mer enn 30 år. Med Birgitte Espeland vil arven etter Karin Bergs sjefsperiode bli ivaretatt samtidig som det vil bli en fornyelse av museets utstillinger og arrangementer.

Ski som indentitet

Under åpningen sa Birgitte Espeland at ski handler om identitet. Skiene har hatt en betydning i nasjonsbyggingen. «Hva vil skje med den norske identiteten om sneen forsvinner?» sa Birgitte Espeland. Hun har absolutt et viktig poeng der. Espeland fortalte også at Diplom Is har gitt de to isblokker, en utendørs på 2 tonn. En innendørs på 800 kilo. Diplom Is har lovet å etterfylle med isblokker i takt med at de smelter.

Birgitte Espeland var opptatt av å fortelle om alle samarbeidspartnerne som har bidratt med kunnskap og penger. Teknisk sjef i Skiforeningen, Klaus Kromann, kunne fortelle at ski opprinnelig betydde kløyvd trestykke.

Utstillingen

Utstillingen har mye å by på. Det er mye å lære og undre seg over for store og små. Noe er ren kunnskap. Andre  deler av utstillingen oppfordrer til aktivitet. Det er for eksempel mulig å være med på et spill om klimaregnskap.

edf
Tre gjester opptatt med spillet om klimaregnskapet

 

 

 

edf
Vinterglede
edf
Åpningen av utstillingen. Kronprings Haakon Magnus klipper snoren
edf
Aktivitet rundt spillet om klmaregnskapet
edf
Poster på utstillingen
edf
Knut Olaf Kals er nå primus motor i restaureringen av huset til Thorleif Haug i Lier
edf
Engasjement
edf
Isblokken som er donert av Diplom Is
edf
Poster på utstillingen
edf
Innledningsforedrag av Jon Hindar, styreleder i Skiforeningen
edf
Leder av Skimuseet Birgitte Espeland
edf
Poster på utstillingen
edf
På skimuseet er det mye kunnskap om ski, staver og smøring av ski
edf
Kunnskapsglede
edf
Fra åpningen av utstillingen
edf
Fra det mektige skianlegget
edf
Skimuseets driftige leder
edf
Birgitte Espeland
edf
Jon Hindar, styreleder i Skiforeningen
edf
Hans majestet kronprins Haakon Magnus åpner utstillingen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s