Vellykket møte på Civita om Europa etter Brexit

At Civitas frokostmøter er populære er ingen nyhet. I dag var det vanskelige emnet om Europa etter Brexit på programmet. Panelet og Civita løste oppgaven over all forventning.

Leder av den danske Europabevegelsen Stine Bosse imponerte med innsikt i politikk da hun holdt sitt innlegg. Martin Sandbu som er spaltist i Financial Times hadde også gode og relevante kunnskaper. Venstres Sveinung Rotevatn holdt samme nivå som de to første innlederne.

Brexit var et nei til Europa. De tre innlederne ga gode forklaringer på hvorfor det ble slik. Alle tre ga interessante perspektiver på de muligheter Storbritania og EU har etter Brexit. Møtet var ledet av Jan Erik Grindheim. Han innledet med onlinere fra et magasin han hadde funnet. Han refererte til Tim Martin som skrev at man måtte slutte å undervurdere dem som stemte nei til EU i Storbritania.

Stine Bosse sa at Brexit ikke er så vanskelig som man forsøker å fremstille det som. Hun sa man kan male med en sort pensel eller en optimistisk pensel. Hun mente også at britiske velgere var ført bak lyset. Hun sa at det ble hevdet at EU «tok vår fisk». Da sa hun  med retorisk snert: «Ellers bærer ikke fisk flagg». Stine Bosse mener at de politikerne som er for EU ikke har argumentert godt nok for EU. Hun fremhevet at EU gir landene markedsadgang til 500 millioner mennesker. Hun sa at EU er 7 % av verdens befolkning. Det er absolkutt et tall vi i Norge sjelden reflektere over, samt hva dette innebærer.

Martin Sandbu med spalteplass i Financial Times sa at Brexit var det motsatte av en frigjøringsdag. Han mener at folkeavstemningen har ført til splittelse i Storbritania. Han stilte også spørsmålstegn ved hvilket Storbritania de som stemte nei ønsker seg tilbake til. Brexit handlet derimot om et velgeropprør mot globalisering, innvandring og teknologiske endringer.

I følge Sandbu har det vært et anspent forhold mellom Storbritania og EU siden Margaret Thatchers regjeringstid. Pressen i UK har vært opptatt av alt som har vært galt ved EU. Samtidig har politikere som har vært for EU i liten grad tatt EU i forsvar.

Møtet ligger stremaet på hjemmesiden til Civita. For den interesserte gir møtet plenty av god kunnskap om EU, Brexit og politikken rundt EU.

Åse Thomassen

Vestre Aker Posten

 

 

 

 

 

 

 

 

edf
Panelet ledet av Jan Erik Grindheim, leder av Europabevegelsen og medarbeider i Civita

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s