Tove! Tove!Tove! Nyskapende teater i Odense

H.C Andersen festivalen i Odense har vist forestillinger av lokale og internasjonale ensembler i festspilluken som avsluttes i dag. Forestillingen «Tove! Tove! Tove!» fortjener en liten anmeldelse.

Det Ny Kgl. Teater i Odense er en institusjon, men ikke  et av de største danske teatrene. De har valgt å være den friere lillesøsteren til Det Kongelige teater i København. Forestillingen som ble vist i Vestergade i Odense i dag var kunst på høyt nivå. Aldri har jeg hørt så mange variasjoner av «Jeg elsker deg», de flest fjernt fra filmverdenens glatte måte å si at man elsker en annen. Her ble hele registeret av «Jeg elsker deg» utforsket. Forestillingen har en repeterende form der de utforsker et av Tove Ditlevsens dikt. Forestillingens ambisjon er å ta oss med på alle aspekter ved forelskelsen inspirert av hvordan det tok form i Tove Ditlevsens liv. Stemmebruk og sang var sentralt, der stemmebruken ble trukket til de tragiske og dystre sidene av stemmens muligheter.

De to unge skuespillerne Nanna Celie Bang og Kathrine Leth klarte å holde på publikums interesse og engasjement med de mange variasjoner av «jeg elsker seg». Underveis tok de av seg kjolene og eklærte seg døde og holdt nekrologer for hveranare. Også det et morsomt grep i en forestilling som utforsket kjærlighetserklæringens mange stemninger, fra dur til moll. Fra det dystre til det tause. De to skuespillerne mimet «jeg elsker deg» slik at man kunne foretille seg at de stod på terskelen til undergang og død av smerte. Da minnet de om maskene i de greske teatret.

For dem som skal en tur til Odense eller ønsker gjestende skuespiller er Det Ny Kgl. Teater virkelig noe å få med seg. Katrine Leth har også sin utdannelse som skuespiller fra vår hjemlige teaterskole.

IMG_20160827_152026.jpg
Underveis i forestillingen spilte publikum med

Da jeg sto ved vin- og ølutsalget etter forestillingen sa jeg til en danske jeg aldri har møtt tidligere: «Det var en god forestilling». Da sang han tilbake: «Jeg elsker deg», klart inspirert av forestillingen. Det var absolutt en forestilling som løftet det filosofiske, lekende og smertefulle ved kjærligheten.

Åse Thomassen

VESTRE AKER POSTEN

 

IMG_20160827_151839.jpg

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s