Nye betalingsløsninger på toaletter handler ikke bare om teknologi

Offentlige etater og handelstanden har en kattepine. På den ene siden opplever de utfordringer med tilreisende som benytter offentlige fasiliteter som det var deres bad. På den andre siden  er det vanskelig å snakke om det i det offentlige rommet. Det er lett å bli stemplet for feil meninger i dag.

Misbruk av offentlige og private toaletter i og rundt Oslo

Utviklingen er allerede i full gang ved at toaletter kun kan besøkes av mennesker med minibankkort. Dette skyldes ikke bare at teknologien gir nye muligheter, men at misbruket er blitt betydelig. Ved et trafikknutepunkt utenfor Oslo var de lenge oppgitt over tilreisende som vasket kropp og klær på toalettene. De tilreisende hadde en måte å vri nøkkelen på slik at det var umulig å låse opp døren utenfra. På den måten rakk de tilreisende å tørke klærne før de låste seg ut igjen. Løsningen på det aktuelle knutepunktets toaletter ble betaling med kort. Begrunnelsen var at tilreisende, tilreisende romfolk, sjelden har betalingskort. I likhet med kriminalitetsforebygging handler det om å reduserer mulighetene for misbruk. Det gjør betaling med kort.

Noen misbruker. Andre betaler

I næringsbygg på Majorstuen er det nå installert apparater for betaling med kort. Tidligere var de samme toalettene fritt tilgjengelige for både kunder og andre. Misbruket av toalettene til vasking av kroppen med videre gjør at kostnadene veltes over på næringsdrivende. «Det er vi som må betale for det», sa den næringsdrivende. Ingen feil ord sagt, men kun en næringsdrivendes hjertesukk over at løsninger misbrukes med det resultat at næringsdrivende må betale for det. Det er så en skulle tro at ytringsfriheten kun handler om å lage karikaturer som kan provosere muslimer. Ikke en debatt om hvordan vi løser utfordringer med tilreisende som bruker offentlige og private toaletter som bad og vaskerom. Men kanskje bør vi fortsatt tie om det. Det offentlig og næringsdrivende betaler for betalingsautomatene. Så slipper samfunnet den ubehagelige debatten. Lettest slik, men definitivt ikke billigst, hverken på kort eller lang sikt.

den060715slottetogHolmekollenHoff

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s