Christian Borch. Forfatter og kjendis. Og bopel i åsen.

Der politikken har Kåre Willoch har journalistikken Christian Borch. Begge er blitt friere stemmer etter et langt liv i samfunnets førstedivisjon. Christian Borch kritiserer folk for å være opptatt av å bo i Holmenkollen og ha BMW. Kritikken rammer også ham selv.

Christian Borch har kommet med en ny bok i 2016. «Banalitetens tyranni» er en bok som gir kunnskap om politiske veivalg og en samfunnsutvikling som har gitt Norge, EU og verden de utfordringene nasjoner og verdenssamfunnet strir med i dag. Borchs arbeid med utenriksstoff i NRK og som korrespondent for samme institusjon har gitt ham en imponerende kunnskap om vår være historie.

Beskere kritikk av kapitalismen enn venstresidens kritikk

I følge forfatteren Simen Ekern har Ottar Brox sagt at Christian Borch er krassere enn noe som er sagt fra venstresiden. For dem som var tilhørere på Lunsjpausens dialog mellom Simen Ekern Og Christian Borch i dag er det lett å forstå hva Ottar Brox mente. Christian Borch kan sitt Europa på rams og kommer med besk kritikk av institusjoner og politikere. Han ser både svakheter og styrker ved EU. Han ser også både styrker og svakheter ved Margaret Thatcher. Han gir dereguleringen i Storbritania et stort ansvar for utviklingen av en kapitalisme uten moral.

Han viser en humoristisk side som knapt var synlig de 38 årene han jobbet i NRK. Når Christian Borch kritiserer en kapitalisme som mangler verdier er det ingen mann fra Ytre Venstre som savner revolusjonen. Borch har gjennom sitt arbeid sett hvordan ulike sektorer er blitt deregulert og hva det har ført til. Han er bekymret for hvilke resultater det har gitt for banker, politikk og medier. Han er likevel en optimist på vegne av EU og landene i Europa. Han viser også til Hanna Arendt som sa at demokratiet fordrer åpenhet. Borch ser en kommersialisering av politikken der det synes viktigere å vinne neste valg enn å si noe substansielt.

Bor teknisk sett i Holmenkollen

Simen Ekern sa at Borch ikke gjorde det lett for seg når han kritiserer materialismen og menneskers som bor i Holmenkollen med BMW. Til  det svarte Borch at han teknisk sett bor i Holmenkollen, et uttrykk undertegnede ikke har hørt tidligere. Det kommer muligens under kategorien å snobbe ned. Sin lekre BMW forklarte Borch med at han hadde tegnet seg selv i en slik bil allerede da han var 6 år. Bilen hadde han først kjøpt da barna var store. Den har kun plass til to, understreket Borch. Dette er selvsagt humoristiske poenger.Forfatteren Borch er likevel vel verdt å høre på fordi han kan mye om vår nære historie. At han kan være morsom og slagferdig ante jeg ikke. For mange har han nok mest vært den kjekke og dyktige journalisten som var profesjonell til fingerspissene da han jobbet i NRK. I rollen som forfatter og pensjonert fra NRK er det en mye ledigere Borch vi ser, selv om den velkjente elegansen stadig er på plass.

Lunsjpausen hos Cappelen Damm

Arrangementene til Cappelen Damm  kan virkelig anbefales. De kan gi faglig påfyll på områder der man selv ikke kan tilstrekkelig mye. Få kan konkurrere med Christian Borchs kunnskap om Europa. Hans kritikk av samfunnsutviklingen er vel verdt å lese og lytte til. Så får vi heller bære over at han kun bor i Holmenkollen «teknisk sett». Det kan også ses i sammenheng med at Holmenkollen forbindes med villaer. Borch insisterer på at han kun bor i en liten leilighet. Og hvorfor skal han ha noe mer? Hans oldefar eide tross alt på et tidspunkt 32 % av Berlin etter første verdenskrig. Christian Borch  planlegger å skrive om sin oldefar i neste bok.

«Banalitetens tyranni» 2016

av Christian Borch

Cappelen Damm

 

sek-person-scid-270
Christian Borch

 

 

 

 

 

 

 

5 kommentarer

 1. Tatt i betraktning av at han en gang bodde i villa i nabobydelen Ullern, blir dette bare litt vittig – og som å slå seg selv på munnen. Men det er fritt frem å gjøre, så også for han. Han er en likandes og MEGET kunnskapsrik kar med med stor troverdighet og aner fra vidunderlige Bergen, og sikkert derfor han er som han er. Om han heier på BRANN vet jeg dog ikke. Om det å snobbe ned, så minnes jeg en tidligere leder for en stor bedrift som hadde ansatt en vakt i glassbur, og denne passet blant annet nøye på at alle de ansatte var propperlig kledd i dress og slips for mennene, og minimum skjørt for kvinnene, ingen bukser var akseptert der i gården for det feminine kjønn – selv derimot så han mer ut som en lassis som hadde sovet i klærne ……. Etter hvert ble det lov for mennene hver fredag å gå i jakke og bukse, dog fremdeles med slips og skjorte, og kvinnene fikk bruke pene buksedrakter. Så at tidene har forandret seg også på det feltet er synbart, men om alle forandringer er til det bedre enten lederne het Margaret Thatcher eller blir omtalt som «Tåkefyrsten», se det er det nok ulike meninger om. Men at samfunnet er blitt vesentlig mer transparent må da være til en bedring, og at den nesegruse beundringen for autoriteter i stor grad er borte, i hvert fall i Vesten, anser jeg også som en klar bedring.

  Likt av 1 person

  1. Morsomt og godt sagt, Elin!
   For deg som er aktiv og mer enn det i Høyre vil boken til Christian Borch være interessant. Han deler nok mange av dine politiske oppfatninger, men er opptatt av verdiene som har gått tapt underveis. Mange av de verdiene opptar deg også vil jeg tro.

   Forfatteren Simen Ekern sa litt vittig at Borch ikke gjorde det lett for seg da han sa Holmenkollen og BMW. I følge Ekern kunne han sagt at folk vil bo på Snarøya og ha Mercedes. Det Ekern da glemte er at Holmenkollen er et bilde, en metafor, på en helt annen måte enn Snarøya. Christian Borchs beskrivelse av Margaret Thatcher er preget av både beundring og kritikk av en del av de tingene hun gjorde. Han har jo truffet henne mange ganger og sa herrene i Brussel ble noe engstelige da hun kom inn i rommet. Sikkert litt som de som gjemte seg på do i Rådhuset da du var en mektig leder av BU i Vestre Aker. God morgen!

   Liker

   1. Jeg skal kjøpe den, vær du sikker. Ja, jeg vet at vi har mange felles politiske meninger, for han var/er? medlem av H, som en av de få som sto frem i gamle ARK, selv om det i seg selv ikke gjør forskjell i fht å like mennesker. Du får spørre de som løp og gjemte seg om det var i redsel for ikke å kunne svare meg eller fordi de ikke orket en rett-frem striletale:).

    Likt av 1 person

   2. En langt fra uviktig kar i Vestre Aker omtalte deg som «Basar- Høyre» på et styremøte i Vestre Aker AP i 2011. Det er et uttrykk jeg aldri har hørt før eller senere. Jeg har spurt flere og referert til omtalen, uten at noen kjenner uttrykket. Det var ment som et kompliment. Den som sa det mente at verdier er viktig for deg. Slik sett har du mye av det Christian Borch etterlyser i kapitalismen, institusjoner og politikken. Verdier og moral!

    Liker

 2. Tusen Takk for pene ord fra en som heller ikke skjønner sammenligningen, men så lenge det var ment som et kompliment så takker og neier jeg. Klart samfunnsmessige/medmenneskelige verdier er uhyre viktig for meg, men det er det da for alle (nesten i hvert fall) andre også selv om vi kan ha forskjellige prioriteringer innen feltet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s