Ny bok om Røa

Nils Carl Aspenberg har utgitt en ny bok om Røa. Den kommer ut i forbindelse med at Røa Vel fyller 100 år. Boken gir innsikt i en bydel som har vokst gjennom de siste generasjonene. Boken er rikt illustrert.

s248

Kort og godt om Røa

Røa har en rik historie, mye kultur og en identitet som preger de som har vokst opp på Røa. Det ville vært artig med en studie som viste hva som gjør gjøre så spesielt og kjært for mange. I Oslo er det ikke vanlig med en så sterk lokal patriotisme som på Røa. Boken til Nils Carl Aspenberg er dermed en gavepakke til alle dem som har Røa kjært.

kolofonsiden

 

Lokalhistorie er viktig

Med oppvekst i en småby på Sørlandet vet jeg mye opp lokal identitet i en småby. Oslo er en mosaikk av mange bygder der Røa peker seg ut med en lokal identitet man ikke finner i mange av Oslos bydeler. Aspenberg viser historien rundt fremveksten av bydelen. Her er det historien om veier, hus og mennesker som har og har hatt betydning for Røa som lokalsamfunn.

s75

Røa vel

Boken er skrevet på oppdrag fra Røa Vel, som også har fått sin plass i boken. Røa Vel har en stolt historie i sitt 101 årige liv. Kampen om Samfunnshus Vest var en påkjenning for Røa Vel, noe boken underkommuniserer.  Aspenberg skriver også at tvisten rundt leietakerne på Samfunnshus Vest fant en løsning i 2015. Det er mildt sagt en underdrivelse. Undertegnede skrev referat på årsmøtet  som ble avholdt i 2015. Der fremkom det så mye sjikane, særlig fra den tidligere styrelederen Randulf Riderbo at jeg valgte å ikke å publisere det rikholdige referatet i Vestre Aker Posten. Jeg ønsket ikke at det skulle være noe som kunne gi ytterligere brensel til konflikten rundt Samfunnshus Vest som fremdeles var stor på årsmøtet i 2015. I en bred gjennomgang som i boken til Aspenberg er det derimot naturlig at det er begrenset plass til Samfunnshus Vest. Men det er ikke det samme som at det er korrekt å si at det ble en løsning på interessene rundt og i Samfunnshus Vest i 2015.

 

En bok for urinnvånere og andre

Røa er en bydel med sterke bånd mellom personer og institusjoner. For en innflytter til Vestre Aker er det mye som man ikke forstår. Dette er lokal kultur. Det bærer boken også preg av. Det er en bredde uten like både om personer, historie og institusjoner. For innflytterne kan det være vanskelig å skille mellom hva som er viktig og uviktig i boken.

Det skal en ildsjel til for å skrive en bok om Røas historie. Boken hadde blitt enda bedre med en redaktør som tenkte mer på leseren, gjerne også på leseren uten en generasjon botid i bydelen. Men dette er kanskje for mye å forlange. For det er jo et stort pluss at boken foreligger. Til glede for mange. Den fås i bokhandelen ved samfunnshuset.

En stor gratulasjon til Røa Vel og Nils Carl Aspenberg med ny bok om Røa gjennom 100 år.

Vestre Aker Posten

Åse Thomassen

forsiden0002

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s