Herman Wedel Jarlsberg – en interessant og velskrevet bok. Årets julegave?

Carl Emil Vogts imponerende  bok om Herman Wedel Jarlsberg ble utgitt i 2014, men kommer i år som pocket. Den burde interessere mange og egne seg som julepresang til unge som gamle. Boken er både spennende og interessant.

Fra skolen kjenner vi de kjente menn fra Eidsvoll, men biografiene om dem sier så mye mer om dem enn deres deltakelse i historiske øyeblikk. Historikeren Carl Emil Vogt har gitt boken tittelen: «Den akademiske opprøreren». Biografien gir innblikk i begivenheter som var med på å forme en av de viktigste statsmenn på Eidsvoll og i årene etter.

Historie er et fag som ikke interesserer alle. Vogts bok kan tjene som en bok som åpner øynene for historie. For de som har barn eller barnebarn som går på videregående kan boken gi et viktig innspill til å forstå menneskene som ble viktige for Norge og vår grunnlov, og det som ble en spire til ny selvstendighet etter 1814.

Boken begynner med flukten til Herman Wedel Jarlsberg og hans yngre bror Ferdinand i 1799. De flyktet for å unnslippe sin vanskelige og voldelige far. Morens separasjon fra samme far gjorde at moren og barna som ikke bodde hos faren hadde det vanskelig økonomisk i flere år. Herman Wedel Jarlsberg dyktighet gjorde imidlertid snart at han ble en del av eliten i København.

Herman Wedel Jarlsberg ble født i Montepellier i Frankrike i 1779. Han tilbrakte det meste av oppveksten og unge år i utlandet. Han kjente Norge i liten grad og mest av omtale fra sine utallige kontakter i København. I 1806 fikk han i oppdrag å gjøre noe med nøden i Norge. Under sitt opphold i Norge traff han Karen Anker. Wedel Jarlsberg forelsket seg i henne og mente det var skjebnen. Hun var eneste arving til Peder Anker.

Boken bringer oss videre til begivenhetene før og under arbeidet med Grunnloven. Boken gir innblikk i historie, men er skrevet på en måte som vi ellers finner i spenningsromaner. Det er interessant og engasjerende å lese om Wedel Jarlsberg plass i norsk historie. Det blir også en mindre gåte at et fåtall menn kunne skrive den suverene Grunnloven som la grunnlaget for vår selvstendighet i 1905. Han var også preget av huslæreren Nitsch, som hadde vært elev hos Immanuel Kant. Interessen for filosofi og politisk tenkning fortsatte også i årene i København. Denne bakgrunnen er viktig for å forstå at Wedel Jarlsberg med sin adelige bakgrunn også var en statsmann  som hadde tatt til seg ideer og kunnskap  fra opplysningstiden og den franske revolusjonen.

Grevens tid

Vogt har kalt et av underkapitlene «Grevens tid». Det handler om den betydningen Grev Wedel Jarlsberg hadde på reformene i den norske sentraladministrasjonen mellom 1814 og 1819. Han hadde sentrale roller som stattholder og statsminister, noe som ikke var uten konflikter med kong Carl Johan. Wedel Jarlsberg var en viktig statsmann i tiårene etter 1814. og selvsagt da Grunnloven ble utarbeidet på Eidsvoll.

Alle ungdommer som synes historie er kjedelig på videregående bør lese denne boken. Med sine rikholdige kilder viser Carl Emil Vogt at historiebøker kan være like spennende som en spenningsroman. Den anbefales på det varmeste. Gjerne som julegave!

Link til bokomslag og de første sidene av boken:

den281115Grevwedel

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s