Politimesteren i Oslo om det betenkelige ved legalisering og ufarliggjøring av cannabis

I et debattinnlegg i Aftenposten 6.12 kommer politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, med et innspill til den stadig tilbakevendene legaliseringsdebatten.

Sjøvold viser til de mange argumentene som fremføres i legaliseringsdebatten. Politimester Sjøvold reiser spørsmålet ved om hvorvidt legalisering av cannabis vil kunne løse narkotikarelaterte problemer.

Rus ikke bare cannabis

I følge Sjøvold kan ikke rusdebatten begrenses til bruk av cannabis. Sjøvold påpeker at forebygging av rus er viktigere enn legalisering av cannabis. Det er bra at Oslos politimester viser at han ikke snakker legaliseringstilhengerne etter munnen. Det skulle egentlig bare mangle, men å ta et klart standpunkt i denne saken er ikke det letteste man gjør. Heller ikke for lovens håndhever i vår hovedstad.

Samfunnets retorikk om legalisering

I mange år har samfunnets retorikk om legalisering dreid seg om samfunnets og politiets ansvar for rusproblemer. En slik retorikk underkommuniserer det faktum at rusproblemer oftest begynner lenge før rusmisbrukere kommer i kontakt med politiet eller samfunnets hjelpeapparat.Rusproblemene starter selvfølgelig lenge før misbrukeren kommer under politiets radar. En retorikk som ensidig skylder på samfunnet og politiet blir derfor feil.

Politiet ser konsekvensene av rusen

I følge politimester Sjøvold ser politiet konsekvensene av rusen på nært hold. Politimesteren tilbakeviser at politiet jakter på «slitne narkomane», noe som blant annet blir påstått av sosiologiprofessoren Willy Pedersen. I følge Sjøvold er rusmisbrukerne politiet er i kontakt med oftest avhengige av andre rusmidler enn cannabis. Sjøvold trekker derfor frem det urimelige i at disse brukergruppene stadig trekkes frem i argumentasjonen for å legalisere cannabis.

Vestre Aker Posten mener

Vestre Aker Posten setter pris på at politimesteren tar et klart standpunkt i disse spørsmålene. Altfor mange lettvinte argumenter er ført til torgs i legaliseringsdebatten. Tilhengerne av legalisering av cannabis får altfor ofte klandre samfunnet og politiet for problemene til rusmisbrukerne. Det er ofte å adressere problemene til feil adresse.

Det er mange veier inn i et rusmisbruk. Psykologiske og sosiale faktorer vil ofte ha en betydning. Men hvordan psykologiske og sosiale problemer løses ved fri cannabis er en gåte. Det er derfor bra at politimesteren i Oslo tar et klart standpunkt. For legalisering av cannabis er ingen vei å gå om man vil oppnå mindre rusrelaterte problemer i samfunnet.

Åse Thomassen

Vestre Aker Posten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

 1. Avkriminalisering, som nå det blir tatt til ordet for internasjonalt, er noe annet enn legalisering. De fleste voksne klarer å se at det å straffe bruk og avhengighet ikke gir de resultatene vi vil ha. Vi må re-evaluere målene for denne delen av samfunnet.

  http://www.minervanett.no/hasj-ungdom-og-politisk-politi/

  Det fins mye å lese av konservative og høyre-orienterte kilder

  Dekriminalisering blir en nødvendighet i et samfunn som tolererer alkoholbruk i den grad vi gjør her i Norge.

  Jeg ønsker meg at politisjefens underordnede også får uttale seg uten frykt for represalier. De fleste helsepersonell tør ikke snakke, dommere sender inn anonymt:
  KK hjertesukk fra norsk dommer

  Hvis dommere i tingrett og opp ikke føler de kan uttale seg, hva slags tilstand har vi på debatten?

  Hvorfor skulle politimenn i en autoritær bransje som politiet føle seg politisk frie til å skrive det de mener i sitt eget navn? Hva tyder egentlig på det?

  Simon Osen

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s