Petter Nesser med ny viktig bok om islamister og terrorisme

 

Petter Nesser ved Forsvarets Forskningsinstitutt kommer med en ny og viktig bok om islamististisk terrorisme i Europa. Den vil bli lansert i januar, men er allerede i salg hos Amazon.

Petter Nesser har studert og systematisert enkelthistorier, både hendelser, personer og nettverk av islamister. Boken omhandler i alt 40 casestudier, inkludert terrorangrepene på London og Madrid. Arbeidet med boken ble avsluttet samtidig med det fryktelige angrepet på Charlie Hebdo i Paris i januar 2015.
Petter Nesser presenterte boken på et seminar i regi av Forsvarets Forskningsinstitutt  første desember. I dag vet samfunnet stadig mer om drivkreftene bak terrorisme og radikalisering. Petter Nessers presentasjon var på mange måter en bekreftelse av mye kunnskap som allerede er kjent. Samtidig setter han de mange brokkene av kunnskap i en sammenheng, som gir både innsikt og dybde med hensyn til hva som motiverer og driver frem terror i islams navn.
Han avliver myten om at det kun er sosiale betingelser for radikalisering, noe som i i for seg allerede ble kjent gjennom bakgrunnen til terroristene i New York 11.9 2001. Det som likevel gjør Nessers arbeid viktig er systematiseringen av den omfattende kunnskapen om personer, nettverk og forhold som har betydning for vold i islams navn.
Fire idealtyper i en terrorcelle
Nesser har basert på sitt omfattende forskningsmateriale laget fire idealtyper for en celle i en terrororganisasjon. Det er følgende roller:
1. Entreprenør
2. Protegé
3. Den mistilpassede
4. Person i drift – soldaten
Entrepenøren vil ofte være en ressurssterk person som rekrutterer de øvrige til cellen. Nesser presiserer at dette kun er typologier. Dette vil kunne variere fra celle til celle, selv om de fire typologiene dekker et mønster han ser i forskningsmaterialet.
I følge Nesser er motivasjon viktig i radikalisering. Han påpeker også at det kun er et mindretall som anvender vold etter en radikaliseringsprosess. Væpnede konflikter i muslimske land fører ofte til økt motivasjon i disse miljøene. Petter Nesser mener også at det er viktig med en kritisk masse for utvikling av miljøer av jihadister.
Hevn mot politi er også et moment hos flere
Mye terror er drevet frem av en hard kjerne. Forhold av samfunnsmessig karakter har  mindre betydning for disse, mener Nesser. Samfunnet bør få mer etterretning. Vi må også vurdere om vi skal engasjere oss militært i muslimske land, sier Nesser. Dette sier han som en kommentar til at vestlige militæraksjoner i muslimske land fører til en oppblomstring av terrorisme. Nesser har tall på omfanget av terroraksjoner, forsøk på terroraksjoner og tidslinjen for militæraksjoner i muslimske land. Disse sammenhengene var også kjent før invasjonen i Irak.
Flere entreprenører har blitt overbevist om å velge en ikke voldelig roller. For mistilpassede og de som driver i samfunnet vil sosiale tiltak kunne ha større betydning for å hindre terror.
To generasjoner av jihadister
Nesser mener at det i dag er to generasjoner av europeiske jihadister
Nye generasjoner vokste opp i første tiår på 2000-tallet. De eldste jihadistene er over 50 år. Nesser regner vårt hjemlige Profetens Ummah som en del av jihadistenes nettverk.
IMG_2425
Petter Nesser til venstre på bildet. Jon Fitje Hoffmann i midten(PST) og Anders Romarheim til høyre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s