Debatt Det nye byrådets skjeve syn på øst og vest

Det nye byrådet har i sin  iver etter å gjøre det rette glemt den gode balansen. Her kommer et innlegg av den nye bydelstoppen i Vestre Aker.

den170615larsasbjidress
En trønder i Oslo inntar nå ledelsen av BU i Vestre Aker

Velferdspolitikk og geografi

Vi har nå fått et byråd, som kaller seg regjering, som definerer deg på bakgrunn av hvor du bor, ikke hvem du er og hvilke behov du har. De har da funnet ut at i 8 bydeler i Oslo har folk så dårlig råd at barna skal få gratis halvdagsplass i Aktivitetsskolen. I de 7 andre bydeler er ikke det nødvendig. De kan sågar betale for de andre 8 bydelene. Da mener byråden fra SV at det skal bli attraktivt å flytte til en av de 7 «fattige» bydelene eller få alle dem som lider den «vanskjebne» til å bli værende der. Da fjerner man de sosiale forskjellene på lang sikt. Ikke helt enkelt å følge denne logikken. Hva om det er slik at det finnes fattige og rike i alle bydeler? Ifølge offentlige statistikker er det faktisk slik, men vi kan ikke bry oss for mye om fakta i politikken. Men vi unngår ikke spørsmålet:

Hva da med de som har dårlig råd som bor i de andre bydeler i Oslo?

den031015broenbogstadgaard
Der broen på Bogstad gård er en illustrasjon på harmoni, er byrådserklæringen en invitasjon som kan tolkes som politikk for mindre harmoni mellom vestlige og østlige bydeler

Fattige og rike både i østlige og vestlige bydeler

Skal de flytte til Oslo øst for å komme seg ut av fattigdommen slik at de kan flytte tilbake til der de måtte flytte fra når de har blitt utjevnet av aktivitetsskolen? Men når de da har blitt «utjevnet» og fått bedre råd, hva hvis de flytter tilbake til Oslo Vest? Da er vi jo like langt. Vel , da kan jo de få være med å finansiere de som ble igjen. Men hva hvis de da får dårligere råd fordi deres utgiftene er større i disse bydelene? Eiendomsskatten er innrettet slik at den øker jo lengre vest du flytter, gjør den ikke? Så da må de flytte tilbake igjen, slik at de både kan få mindre skatt på hjemmet sitt og få gratis goder. Tjener de så mye at det ikke betyr noe, så blir de boende. Men da hjelper jo det heller ikke på ulikhetene. Hva da med de rike i Oslo øst, for dem er det faktisk svært mange av, som da får gratis aktivitetsskole? De blir da enda rikere. Men det gjør ikke noe om du er rik i de geografiske riktige bydelene. Behov teller ikke , kun bosted. De med dårlig råd i andre bydeler får greie seg som best de kan. Det ser ut til at det som plager sosialister er ikke om folk har dårlig råd, men at ikke alle har det. Kan ikke SV gjøre som da de satt i den ordentlige regjeringen: Fjerne all fattigdom med et pennestrøk. Det fungerte jo heller ikke.
Kanskje man kan prøve det som har vist seg å virke: Bruke resursene der behovet er størst. Gi like muligheter for alle og hjelpe ekstra til der det er behov for det. Skap den beste skolen som kan gi alle den faglige utdanning som møter de interesser du ønsker å leve for og av og som samfunnet trenger. Målet må være å skape like forutsetninger for alle slik at hver enkelt kan skape seg det livet man selv ønsker seg, uansett i hvilken bydel du bor i.

Lars Asbjørn Hansen er nestleder i BU i Vestre Aker. Mandag 26.10 blir han valgt til ny leder av bydelsutvalget. Han har en rekke verv i Høyre, blandt annet leder av Senior Høyre i Oslo. Han har bakgrunn fra skolen og næringslivet

den170615Larsasbjsolen
Lars Asbjørn Hassen i ferielandet Spania

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s