Øst er øst og vest er vest

Nytt byråd har presentert seg på en måte som har begeistret, overrasket og kalt på smilet.En utilgivelig feil det nye byrådet har gjort er å utelate Oslo vest fra den nye byrådserklæringen. Det snakkes om løsrivelse, men vestlige bydeler er ikke Katalonia eller Baskerland. Et viktig spørsmål er derimot hva det nye byrådets fokus på Oslo øst gjør med Oslo som fellesskap.

den010615bloggvestreaker
Den skal ha godt syn som kan skimte vestlige bydeler i byrådserklæringen

Når det er valg i afrikanske land får vi ofte voksenopplæring i trekk ved afrikanske demokratier. Sett fra Norge er det utilstrekkelige demokratier. Det sies ofte at «The winner takes it all» når valgresultatet foreligger i afrikanske land. Posisjonene fordeles mellom den eller de seirende partene mens opposisjonen får ingenting. Mine fire år i lokalpolitikken i Vestre Aker lærte meg at partier med liten oppslutning  i Vestre Aker blir ordentlig behandlet. Selv om Høyre hadde 10 av 15 medlemmer i bydelsutvalget i forrige periode ble vervene i komiteer, tilsyn og driftstyrer rettferdig fordelt mellom de tre partiene som til sammen  hadde 1/ 3 av oppslutningen. En gang jeg ga et kompliment om Høyres ryddige opptreden til gruppeleder for Høyre i BU i Vestre Aker, Arild Gjervan, sa han: «Høyre kan jo ikke godt sitte og diskutere med seg selv». Slik sett har demokratiet i Oslos vestligste bydel det demokratiske  sinnelaget som mangler i mange av verdens land. Som i afrikanske land der vinneren tar alt – av posisjoner.

Vi har en unik samfunnsmodell i Norge. Oslo er ikke den viktigste delen av den norske samfunnsmodellen, men det som skjer i Oslo kan få betydning for oppslutningen om den norske modellen som er preget av likhet og solidaritet. Når det nye byrådet systematisk overser Oslo vest gjør de en feil. Det er ikke riktig at «The winner takes it all» i Oslo.

den080915vinderkrysset
Vinderenkrysset

Uansett hvilket parti folk i vestlige bydeler stemmer på er det som regel en stemme til vårt samfunnssystem. Mange i Vestre Aker betaler mye skatt, mange har også råd til det, men da bør ikke det nye byrådet opptre som Oslo vest ikke eksisterer.

Det er ikke mange kampsaker i Oslo vest. De viktigste er Røa- tunnel, midler til idretten og Vinderen krysset. Det nye byrådet bør ikke ignorere disse sakene. For om Oslo ikke er et Katalonia eller Baskerland, så følger gjerne folk i vestlige bydeler med. Det er fire år til neste valg. De nye byrådskameratene i Oslo bør handle før fire år er gått. Såpass fortjener de vestlige bydelene. Og det er ikke bare viktig for Oslo vest, men for Oslo som et fellesskap. I vår samfunnsmodell er det ikke en historie for «The winner takes it all». Det bør det heller ikke være i Oslo

Åse Thomassen

Vestre Aker Posten

7 kommentarer

 1. En meget klok vurdering av Byrådserklæringen! Det er første gang på 48 år som beboer, hvorav 28 år som politiker, i denne byen at jeg har følt at flertallet i Bystyret har til hensikt å neglisjere store deler av Oslos befolknings behov basert på en Øst – Vest tenkning. Alle deres forgjengere uansett parrti har vært opptatt av de som trenger kommunens ulike tjenester skal prioriteres, og med et fokus på de svakeste gruppene UANSETT hvor i byen de bor. Samtidig som de har evnet å tenke på egne tiltak der hvor behovene er av en slik art at de ikke kan oppfanges tilstrekkelig ved vektingen i kriteriesystemet for tildeling av bydelenes budsjetter. Noen av disse har vært gjort og gjøres i fellesskap med Staten. Det er derfor med stor forundring jeg kan beundre at forsiden av den skriftlige Byrådserklæringen, for den er prydet av et nydelig nattbilde tatt fra Ekeberg mot Holmenkollen og videre vestover……

  Likt av 1 person

  1. Takk skal du ha. Får ha det som et av målene for denne 4 års perioden.

   Med vennlig hilsen Elin, som nettopp er oppringt av Dagbladet om det som er meldt inn i økonomiregisteret. Der hadde jeg nok misfortstått noe i flg tidligere mail i dag fra Bystyrets sekretariat, for det holder ikke at jeg viser til ligningen på en del av spørsmålene….. Kanskje ikke den beste måten å begynne perioden i FINANSKOM., men er heldigvis ikke den eneste.

   Liker

  1. Nei, og det visste jeg, for eier ikke annet enn min del av huset her i Oslo og Sjur eier alle aksjene i Sjelinvest. Da jeg svarte det som ble ufullstendig, var det for raskest å melde inn min rolle i fht Bogstad VinterParadis, da det er det eneste vervet jeg har som kan bety noe for habilieten, og den kan komme opp igjen ved budsjettet nå. Burde egentlig bare holdt meg unna å svare på noe som helst da dette er et frivillig register, men igjen leste jeg ikke saken nøye og hev med halvveis på = et oppslag i Dagbladet i dag der jeg virker relativt naiv og i hvert fall ikke en erfaren kvinne på 70….

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s