Raymond Johansen samler trådene på Østmarksetra – kan Vestre Aker glede seg til nytt byråd?

Miljøpartiet de Grønne har innledet samtaler med Ap og SV på Østmarksetra i dag. Hva innebærer byrådsskiftet for Vestre Aker? Valg av sted for de innledende samtalene er symbolsk. Selv om Østmarksetra er mest kjent for sin mat og vin ligger stedet trygt plassert i Oslo øst, i gangavstand fra Oppsal senter.

Under forhandlingene om ny regjeringsplattform i 2013 sa Erna Solberg ofte at ingenting var klart før alt var klart. Mens mediene herjet med segway og lakrispiper ble det ført forhandlinger mellom Høyre, Krf, Venstre og Frp. På Østmarksetra er det et stort parti(Ap) med byrådserfaring, et mindre parti(SV) med byrådserfaring og MdG som fremdeles er en novise i politikken som innledet forhandlinger i dag. På rekordtid har MdG fått en oppslutning som kan gi dem stor makt i det nye byrådet.

Flertall for småhusplanen i nytt bystyre?

For Vestre Aker er det kanskje positivt å notere at Småhusplanen, som jo er under sterkt angrep både fra Ap, SV og Rødt nå kanskje likevel har støtte fra flertallet i det nyvalgte bystyret, gjennom de gamle byrådspartiene og MdG. Med mindre MdG må gi opp småhusområdene for å få Ap med på å fryse E 18. Er det sannsynlig at MdG gir seg i en så viktig sak?

den250815pertrygvefoto
Bystyrerepresentant Per Trygve Hoff. Nylig gjenvalgt

Samferdsel i Vestre Aker

Vestre Aker har hatt lav prioritet selv med byrådsleder fra Vindern. Er det grunn til å anta at Vestre Aker vil bli tilgodesett av nytt byråd? Særlig viktig er Røatunnellen og Vinderen/Slemdalkryssene. Begge lever et høyst usikkert liv, når vi vet at Ap og SV tidligere har vært skeptiske og ønsket ønsket å nedprioritere disse. Hva vil skje med Gulleråsen stasjon? Vil arbeidet gå som planlagt?

I følge bystyrepolitiker Per Trygve Hoff (H) er Vindernkrysset og Røatunnellen nødvendige investeringer av hensyn til lokalmiljøet og den videre sentrumsutviklingen av Røa og Vinderen/Slemdalsområdene. Omlegging av Vinderen og Slemdalkryssene er også nødvendige for trafikksikkerheten, særlig til de mange skolebarna.I følge Hoff vet vi ikke i dag om MdG oppfatter dette som positive eller negative veiinvesteringer.

En veldrevet bydel, men i minus

I mange år med borgerlig byråd har opposisjonspartiene klaget over finansieringen av bydelene. Vestre Aker er per nå i minus og trenger å rette opp dagens økonomi. Hvor mye et nytt bystyre vil hjelpe til i neste års budsjett gjenstår å se.

Vestre Aker er en veldrevet bydel, men utgifter har ført til at bydelen ikke har maktet å styre i henhold til vedtatt budsjett. Dette vil bli en viktig, men krevende oppgave for nytt bydelsutvalg. I hvilken grad bydelens budsjett vil bli romsligere med nytt byråd gjenstår å se.

Mens vi venter på resultatet fra forhandlingen på Østmarksetra

Ap og MdG har to diamentralt forskjellige organisasjonsformer. Mens Ap har en stor partiorganisasjon, med sterke føringer fra partiet sentralt er MdG et parti med en flat struktur. Det er dermed ikke like lett for MdG å forhandle på vegne av partiet som AP. Det må i mye større grad forankres i partiets organisasjon.Dette vil utvilsomt ta tid.

Østmarksetra er et utmerket sted med god mat og gode viner, men det vil vel ta en stund før det er grunn til å sprette champagnen på Østmarksetra. Da er det neppe fordi Vestre Aker er tilgodesett i ny samferdselsplan for Oslo, men det er lov å håpe. Også når forhandlinger om nytt byråd foregår øst i byen.

den010615bloggvestreaker
Kan man skimte Vindernkrysset og Røatunnellen i skogen av prinsipper og veivalg som skal drøftes på Østmarksetra i de kommende dagene?

2 kommentarer

 1. Når selv ikke MDGs lokale topp representant i BU kan erklære seg helhjertet FOR Røatunnelen, så skal det vel ikke så mye fantasi til før en bydel som i 50 + år har «kjempet med nebb og klør» for denne tunnelen, ser mørkt på fremtiden. Uten denne felles KAMPEN hadde vi nok ikke en gang vært på kartet med hensyn til tiltak for å bedre MILJØET i bydelen! Og det selv om saken har ligget til behandling på Rådhuset ganske lenge nå hos en V byråd. Bystyret bevilget 10 mill til prosjekteringen av denne tunnelen og den er med i Oslopakke 3, (som også den nye gjengen virker som den vil torpedere) som den var i Oslopakke 1! Men da må vi også ha lov å spørre hva M i MDG står for? Det samme gjelder Slemdal og Vinderen krysset + det stadig uteglemte Smestadkrysset! Det kan skrives sider opp og sider ned om hva vi mener om denne saken, blant annet at storparten av våre miljøproblemer ville vært borte dersom vi hadde «fjernet» Grinibroen, hvilket er meget lett med så mange sprengningseksperter på Ila eller Jernia på Røa solgte oss en rull med piggtråd, men hva ville da skjedd med de som må gjennom bydelen når de skal på jobb? Jeg slutter her, for nå stiger blodtrykket faretruende. Forøvrig bor dagens byrådsleder på Slemdal, ikke Vinderen.

  Likt av 1 person

  1. Hei, gratulerer med nytt verv Elin. Med deg får Vestre Aker en kvinnelig ridder. Du kommer til å kjempe for bydelen og berike bystyret med din humor og gode humør. Det siste er viktig for Vestre Aker vil ikke komme til dekket bord i de neste fire årene. Det blir kamp om flere saker, noe jeg ser at du vet inderlig vel.

   Lykke til Elin, du kommer til å gjøre en jobb som mange i bydelen vil verdsette.

   Hilsen

   Åse Thomassen

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s