Informasjon og kommunikasjon i tekster til bydelens brukere

Løsningen ligger i detaljene kan kriminaletterforskeren si. Tekst til ulike målgrupper er ofte en detalj som man kan overse eller undervurdere. I alle sammenhenger er det viktig å skrive slik at målgruppen forstår det man vil si, men hvorfor glemmer man det så ofte, til og med til dem som er de svakeste leserne?

den231115bryggenfoto2pertrygve

Språk kan være som en brygge mot den enkelte, enten det handler om dementer, nye i Norge eller utviklingshemmede(Foto: Per Trygve Hoff)

Piloten Arena – nytt sted for mennesker med demens

Piloten Arena åpnet i Vestre Aker 9.september. Det er nye flotte lokale. Mange fremmøtte, også ledere fra bydel og byrådets Aud Kvalbein. Alt var stor stas og mye prestisje, men så var det den lille detaljen da. Brosjyren til Piloten Arena.

Brosjyren til Piloten Arena er ikke dårlig, men den kunne vært så mye bedre. Den kan ikke ha hatt målgruppen i tankene da den ble utformet som tekst. For mennesker med begynnende demens kan det være vanskelig å lese og organisere tekst. Da er det viktig å organisere teksten så klart og tydelig som mulig.Brosjyren er også ment for pårørende. Der vil det ikke være samme krav til en lettlest tekst.

Ord, ord. Tekst. Tekst

En beboer i bydelen fikk afasi etter et slag. Han var opptatt av å skrive og lese i årene da han  skulle rehabilitere seg etter slaget, men han husket ofte ikke hvordan ord ble stavet. Før ville han husket hvor han skulle slå opp i ordboken. Etter slaget kunne han være usikker på hvilken vokal ordet begynte på. Så han måtte slå opp flere steder i ordboken.

Forglemmegei

Vindern Seniorsenter har et tilbud for mennesker med demens. Det er all grunn til å anta at det er et godt tilbud, men brosjyren til Forglem meg ei er laget med tekst og design som ikke kan ha målgruppen i tankene. Det er en koselig brosjyre, men visuelt er den lite klar. For den gjennomsnittlige leseren er den lett å forstå, men hva med mennesker med ulike grader av demens?

Nå er det valg. Når valgresultatet foreligger vil det være et sannhetens øyeblikk for mange partier, ikke minst med tanke på hvordan de har målrettet sin kommunikasjon. I andre sammenhenger er kommunikasjon viktig for å informere, oppnå kontakt eller for å skape dialog.

Lettlest

I 2006 kom jeg i kontakt med Leser Søker Bok. Det er en organisasjon som er opprettet for å bidra til å utvikle lettleste bøker. Selv jobbet jeg lenge med å skrive en bok for nye i Norge. Da lærte jeg mye om ord og begreper som vi tar for gitt her, men som egentlig inneholder kunnskap og koder. Hvordan skal man egentlig forklare Maktfordelingslæren (Storting, regjering og domstolene) til nye i Norge? Eller likestilling? Eller den norske væremåten?

Kontakten med Leser Søker Bok har gjort meg oppmerksom på feller jeg kunne gått i tidligere. Det er lett å ikke legge nok vekt på en målgruppe,enten det er nye i Norge, demente eller utviklingshemmede. Å skrive lettlest handler om øvelse, men også bevisshet om hvem som er leseren. I kontakt med den demente vet sykepleieren mye om kommunikasjonens begrensninger. I en tekst er det lett å glemme det samme.

den160615amalfi
Det er et stykke fra Vestre Aker til Amalfikysten, men det var dit Henrik Ibsen reiste for å skrive teaterstykkene som ble verdenslitteratur. Tekstene i en bydel har ikke så store ambisjoner, men de skal nå målgruppene i bydelen. Det er like viktig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s