Stortingets fremste kvinne- en ekte Oslojente fra Odalen

Marit Nybakk er en politiker som er kjent, men som aldri har vært kjendis. Hun er et hardt arbeidende organisasjonsmenneske, men hun er også blid som få etter arbeidsdager som teller flere timer enn flertallet orker tanken på. Hun fant tid til et intevju i en travel valgkamp – selvsagt kan man si.Hun sier oftest ja når det ikke handler om viktige prinsipper der ja ikke er et godt nok svar.

den090915maritnybakkpresident
Marit Nybakk, Stortingets første visepresident. Her fra Stortinget

Marit Nybakk er visepresident på Stortinget. Hun ble det etter valget i 2013. Hun har hatt mange oppgaver og komiteverv gjennom årene årene på Stortinget.

Nybakk er født og oppvokst på et småbruk i Nord-Odal i Hedmark. Hun forteller at barna er blitt 31 og 33 år, noe som forteller at hun selv har rukket å bli mer enn voksen . Nybakk har utdannelse i fransk, engelsk og statsvitenskap. Hun var aktiv studentpolitiker med flere verv.

Første milepæl

I 1974 var hun først kvinne noen gang som satt i Det akademiske Kollegium( Universitetet ble opprettet i 1811). Var leder av SAIK – Studentenes og akademikernes Internasjonale Hjelpefond i fire år og redaktør av SAIH-Perspektiv  i to år. Jeg har vært leder av LO i Oslo og forbundssekretær i NTL. Og en rekke andre verv, forteller hun.

Nybakk  er opptatt å jobbe for:

–        Oslos interesser på Stortinget

–        Internasjonal solidaritet

–        Likestilling!!!

Kamp mot all den kvinneundertrykkingen som vi fortsatt ser mange steder i verden.Hun tilføyer at hun  er rystet over Taliban og IS og det de gjør mot kvinner.

Oppvekst i et strengt religiøst miljø

Marit Nybakk forteller at hun vokste opp i et strengt religiøst miljø. Hun er derfor sterkt kritisk til enkelte religioners undertrykking av kvinner, inkludert klespåbud. I det miljøet jeg vokste opp i, forteller Nybakk, var det f eks forbudt å klippe håret og bruke sminke.

Marit Nybakk bor i dag på Majorstuen. For henne er det derfor både selvsagt og naturlig å være opptatt av byutviklingen i indre by.

Hvorfor ble det Arbeiderpartiet?

Rettferdighetssans, sier Marit Nybakk. Ønsket om bedre fordeling, om likestilling mellom kvinner og menn. Jeg var med på hele utviklingen, fra starten av det politiske arbeidet med kvinnefrigjøring og likestilling.

Internasjonalt engasjement. To sjokkerende datoer

Internasjonal solidaritet og kamp mot vold og terrorisme er viktig. To ganger har datoen 11. september gjort et sterkt inntrykk på meg.

–        11. september 1973, da den demokratisk valgte sosialdemokratiske presidenten Salvatore Allende ble styrtet i et svært blodig militærkupp.

–         11. september 2001, terroranslaget mot New York og Washington.

Etter 11.9 i 2001 lå jeg våken om natta og tenkte på dem som til slutt hoppet ut 99 etasje for å unngå flammene  og hva som gikk gjennom hodene deres på veien ned. Den hendelsen ble avgjørende for mitt engasjement for sikkerhet, beredskap og forsvarspolitikk.

 Ap og Oslo

Oslo er en god by å bo i. Men jeg mener at Oslo kan bedre. Privatiseringen av eldreomsorg og barnehager og forringelsen av  ansattes arbeidsvilkår går ut over brukerne! Byen må bli grønnere, vi trenger ny T-banetunnel og bane til Fornebu, bl a. Og barnehageplass også for de ett åringer som er født etter 1 september.

Årets valgkamp

I kommunevalgkamp er vi Stortingsrepresentanter støttespillere for de lokale kandidatene. Jeg står på stands og valgbod, organiserer valgkamplister, holder appeller og har –forhåpentligvis -gode samtaler ved velgere.

I kveld går hun  rundt på Holmlia med andre frivillige. Andre har lagt ut fotos av henne og andre i kveldstimene med valgkamp, siste onsdag før valget i 2015. Jeg spurte hvor mange arrangementer hun rakk i løpet av en dag. Det er det eneste spørsmålet jeg ikke har fått svar på. Til det var hun kanskje rett og slett for travelt opptatt få dager før et viktig valg for både Oslo og Oslo Arbeiderparti.

Sagt om Marit Nybakk:

Ørjan Johansen, styremedlem i Internasjonalt Forum

Hun er et arbeidsjern. Hun stiller ALLTID opp når noen i partiet spør. Og hun pakker og sender  fortsatt ut forsendelser til medlemmene selv om hun er blitt stortingets visepresident, mange som har fått verv gidder ikke denne viktige jobben. Kontakter man henne får man alltid svar. Veldig engasjert.

Aslak Leesland, styremedlem i Internasjonalt Forum

Hun er organisasjonsmenneske. Ingen oppgave er for liten for henne. Hun kan sitte og frankere konvolutter sammen med de andre i styret, for så å reise seg og si at hun må rekke flyet til New York for å delta på møte i FN.

den100915finestestand
Marit Nybakk på stand med bystyrekandidatene fra Internasjonalt Forum , Oslo Arbeiderparti før kommunevalget i år. Fra venstre Line Tresselt, Roja Darian, Marit Nybakk og Henrik Hovland

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s