Grethe Bøe- Waal filmregissør og andrekandidat(V) til BU i Vestre Aker

Grethe Bøe- Waal er filmregissør og andrekandidat til bydelsutvalget i Vestre Aker. Hun brenner for miljø og kultur. Hun er fimregissør og en reflektert lokalpolitiker. Hun er opptatt av kultur og miljøpolitikk både som tema i filmer hun har laget og i lokalpolitikken i Vestre Aker.

den230846medrobertredfordpaasundance
Her diskuteres film, miljø og klima med filmlegenden Robert Redford

Grethe Bøe- Waal er en spennende nykommer i lokalpolitikken i Vestre Aker. Tidligere har hun hatt verv i Vestre Aker Venstre og i kulturlivet.

Kulturelle seire og politisk engasjement

Bøe- Waal har en imponerende filmproduksjon. Også i filmproduksjonene har hennes engasjement for kultur og miljø vært viktig. ”Hjerterått” fra Kautokeino er det første siden ”Ante” som omhandler det samiske. Hun har hovedsakelig jobbet med filmer for barn og unge.

Miljøpolitikk og film

Hun er opptatt av miljøpolitikken. Derfor valgte hun å engasjere seg i Venstre. Hun har også sterke miljøbudskap i ”Operasjon Arktis” og ”Hjerterått”.Operasjon Arktis handler om barn som blir igjen alene i vinterstormen på Spitsbergen.Det er en dramatisk kamp for overlevelse.Filmen ble tatt ut til deltakelse i Sundance festivalen der den ble godt mottatt i 2014. Hun har også laget spillefilmen ”Titanics ti liv” om 13 år gamle Liv.

den230856operasjonarktis
Den kritikerroste «Operasjon Arktis»

Fra valgkampleder i 2013 til lokalpolitiker i 2015

Bøe- Waal var Venstres valgkampleder i Vestre Aker i 2013. Da hun ble bedt å stille til bydelsutvalget var hun ikke vanskelig å be. Hun har tro på det lokale, hun sier at livene leves lokalt. Selv bor hun i Husebygrenda med mann og barn på 11 og 18 år.

Hun er opptatt av:

  • Kultur
  • Idrett
  • Frivillighet

Hun er opptatt av kulturtilbud lokalt og mener at de ivaretar flere behov. Hun ser behovet for identitet – noe å identifisere seg med i en bydel som er på størrelse med en større by. Hun ser også at kultur kan engasjere på ulike nivåer, både blant barn og unge og eldre. Hun mener at kulturtilbudene til Kulturskolen, Danse- dramaskolen og biblioteket er viktige.

den230815titanicstiliv

Lokalhistorie, kulturarv og identitet

Grethe Bøe- Waal er opptatt av kulturarven. Som beboer i Husebygrenda må hun forholde seg til kulturarven i eget hjem og nabolag. Der hun bor er det regler for både hus og nabolag. Det er for eksempel ikke lov til å bygge gjerder. Selv er hun gift med barnebarnet til legendariske Nic Waal. Hun mener det er viktig å ta vare på steder som Bogstad gård og andre steder som gir mening og opplevelser for mennesker lokalt.

Hun hørte begrepet ”kollektiv demens” i et radioprogram og mener at det er et godt begrep for en utvikling der vi ofte er opptatt av å rive, ofte opptatt av å rive fort. Bøe- Waal sier at det er viktig at vi tar vare på vår historie, og gjøre bygg av lokalhistorisk verdi tilgjengelig for befolkningen, som det hun ser på Bogstad gård.

Kultur som forebygging

Jeg sier at det er lett å bli fanget av sakene i BU, at det er lett for at helse- og sosial blir de dominerende sakene. Bøe- Waal sier at det er viktig med gode tilbud innen helse- og sosial, og barn og unge. Samtidig ser hun at kultur kan bidra til å forebygge. Hun sier at depresjon er en ny folkesykdom, og viser til tall som sier at en stor andel av befolkningen har depresjoner. Hun mener dette også handler om ensomhet, og at kultur kan lindre på mye av dette. Bøe- Waal sier. ”Det er når vi møtes at livet får mening”. Hun mener slik sett at kulturtilbud kan bidra til å forebygge ensomhet og aktivisere befolkningen i bydelen

Bøe- Waal mener at det er viktig å legge til rette for frivilligheten, også i tider med trange budsjetter. De frivillige er etter hennes mening viktige i lokalmiljøet. Hun ser viktigheten av innbyggernes deltakelse på ulike arenaer i lokalsamfunnet.

Opptatt av resultater

Som regissør har hun jobbet hardt for å oppnå resultater, noe som har ført til kritikerroste filmer. Når hun nå stiller til valg i bydelen er dette et resultat av idealisme. Hun ser en fordel i at hun ikke har vært mange år i politikken. Samtidig setter hun pris på å kunne jobbe med Terje Bjøro som har vært lokalpolitiker i Oslo og Vestre Aker i mange år.

Den politiske samtalen

Da hun stod på stand på Røa i går fikk hun en kopp kaffe av Fremskrittspartiet. Hun er ikke opptatt av motsetninger i politikken. Hun mener tvert imot at den polemiske formen kan skremme bort velgerne. Hun synes politikerne bør være flinkere til å snakke med hverandre enn mot hverandre. Hun mener at mediene overvurderer tempoet i de politiske debattene. Hun mener velgerne ville satt pris på om politikerne viste at de var interessert i å forstå. Gjerne ved at politikerne brukte mer tid på å fullføre ressonementer.

Røa

Hun setter pris på utviklingen på Røa. Hun synes det er trivelig med den nye grønnsaksbutikken som har varene utstilt på fortauet. Hun synes også at det er hyggelig med Miso og klesbutikken på kollen ved T- banestoppet. Hun synes Røa- tunnelen er viktig å prioritere av miljøhensyn. Hun mener også at det da vil bli enda triveligere å gå en tur til Røa. Hun synes det er viktig at Røa utvikles slik at folk får lyst til å gå ut av husene sine.

Godt valg

Grethe Bøe- Waal er ikke sikker på at hun blir valgt. Meningsmålingene gir ikke Venstre trygghet mht om de vil oppnå ett eller flere mandater i BU. I dag har Venstre 2 medlemmer i BU. I tidligere perioder har Venstre kun hatt ett medlem av BU. At Venstre har funnet frem til en dyktig og engasjert andrekandidat er det liten tvil om. Hun lover å gjøre sitt ytterste om hun blir valgt.

Godt valg!

den23085615medisbjoern
Fra innspillingen av «Operasjon Arktis»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s