Er det utløpsdato på stjernestøvet til Fabian Stang?

Fabian Stang har fått en unik rolle i Oslo. Han har vært ordfører i 8 år uten at populariteten synes å ta slutt. Hva er det med Fabian Stang og innbyggerne som gjør ham så populær?

Da Fabian Stang ruslet rundt med sin lille hund der mange politiske partier har stands før valget i går var det fascinerende å observere byens mest populære mann. For det er vel rett og slett det han er. Selv om mange vil se populære skuespillere, komikere og foredragsholdere, er ordføreren i byen en person for alle i byen.

Kong Haakon sa han også var kommunistenes konge. Selv om Fabian Stang har en priviligert bakgrunn har hans liv ikke vært uten bølgedaler. Lenge før han var aktuell som ordfører i Oslo var han åpen om sine depresjoner. Han har også fortalt om ensomhet i oppveksten da hans mor Wenche Foss var en travel skuespiller. Oslos mest populære mann kjente på savn i tidlige og formende år.

For dem som er interessert er det kjent at ordføreren i Oslo har begrenset makt. Det er byrådslederen som teller når det gjelder politisk makt. Kampen i Oslo står om byrådslederen. Det er det viktigste i denne valgkampen, og alle valgkamper i Oslo. Likevel har ordførerrollen en sentral rolle. Formelt sett er den ikke viktig, men den har derimot sterk symbolmakt. Når kulturtopper som Ellen Horn og Åse Kleveland har stilt som ordførerkandidater forteller det noe om ordførerrollens attraktivitet. Sangeren Melina Mercouri har jo vært ordfører i Athen og kulturminister i Hellas.

Fabian Stang har ikke alltid vært en stjerne i offentligheten. Han fikk mye negativ presse før og etter valget i 2007, men på et punkt vendte alt til det positive og Fabian Stang ble en svært populær ordfører. Valget 14. september vil fortelle om populariteten stopper ved valgurnene. Det er ikke selvsagt at Høyre vinner valget. Opposisjonen har fremdeles muligheter for å vinne byrådsmakt og ordføreren.

Fabian Stangs varemerke er blitt gode formuleringer og et nærvær som menneske. Jeg tror folk trenger slike egenskaper hos en ordfører. Man snakker om at det må være en populær person som er ordførerkandidat. Fabian Stang var ikke populær i 2007, men har nå finstemt ordførerrollen til siste akkord. Kanskje er noe av gåten ved Stangs popularitet at han ikke har hatt et liv uten skraper, rifter og sorg. Han har kjent på menneskets ensomhet allerede som barn. Kanskje nettopp derfor er han i stand til å være en elskelig og elsket ordfører. Den som skal hoppe etter Fabian Stang har noe å lære, aller mest handler det om evnen til gode formuleringer, menneskelighet og nærvær. Politisk makt eller ei- det er en viktig rolle i Oslo – for oss alle.

Vestre Aker Posten

den120415bloggbildeHolmenkollen

2 kommentarer

  1. Typisk Fabian er at når han åpner den nye skolegården til Vinderen skole, er han kledd i en rød skjorte i et av de blåeste områdene av byen. Andre ville sikkert tenkt på dette når de så dagens program, men ikke Fabian, for han hadde lyst på den røde den dagen. Jeg anså han som en katastrofe da han ble valgt og sa det direkte til han, men ved sin opptreden som ordfører har han vist evner av den unike sorten. INGEN over og INGEN ved siden!

    Liker

    1. Fabian Stang er en interessant politiker. Han har definitivt vokst med rollen. Det var derfor interessant hvordan debattformen til Anders Magnus i NRK gjorde Fabian Stang til en stotrete person. Anders Magnus fortjener ikke honnør for det. Ingen politikere fortjener slik journalistikk.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s