To brødre og et dagsenter for utviklingshemmede i Holmenkollen

 

De er to brødre. Den ene travel med jobb, familie og politikk. Den andre er avhengig av andre for at livet skal være godt. De er to brødre, to ulike liv, men likevel brødre. I dag møttes vi på dagsenteret for utviklingshemmede på Holmenkollen.

den140815hengivnebrødre
To brødre. To ulike liv. Topp kontakt.

Dene ene broren, Per Trygve Hoff, er ressurssterk. Med spennende jobb som utreder i Agenda Kaupang og plass i bystyret for Høyre i Oslo. Broren har vært avhengig av hjelp fra familie og samfunn fra han ble født. To svært ulike liv, men likevel to brødre med mye omsorg for hverandre

Den andre broren, Jan Kristen, er 47 år. Han ble skadet under fødselen og har vært utviklingshemmet siden. Men han ble født inn i en familie som hadde mye å gi. Han bodde hjemme til han var 35 år. Det faste holdepunktet i livet hans har vært familien og dagene på Holmenkollen dagsenter. Der har han vært bruker siden 1978 – i hele 37 år. Det er lang tid i et menneskes liv

Holmenkollen dagsenter

den140815lederogfagligkoodinatorHolmenkollen
Daglig leder Ann Iren Horten Skogen til venstre og faglig koordinator Heidi Chauviere til høyre i bildet.

Holmenkollen dagsenter holder til i en staselig trevilla. Dagsenteret ble 50 år i mars i år. Det er enda ikke feiret siden det nå pågår byggearbeider på området. Det er 50 brukere på dagsenteret. Holmenkollen dagsenter har vært en egen stiftelse siden 1991. Gerd Wiese var den første styrelederen. Holmenkollen dagsenter er en av 6 institusjoner for utviklingshemmede som er godkjent av byrådet i Oslo. I dag ledes intitusjonen av daglig leder Ann Iren Horten Skogen.

Dagsenteret på Holmenkollen ligger i praktfulle omgivelser med en fantastisk utsikt mot Oslofjorden. Det er lett å være positiv i slike omgivelser. Det er grunn til å anta at flotte omgivelser også har betydning for hvordan brukerne har det. Det er samtidig lett å glemme hvor kort historie samfunnets omsorg for utviklingshemmede faktisk er. Det er bare 50 år siden omsorgen for utviklingshemmede fortjente det kritiske søkelyset det fikk av Arne Skouen. Vi bør heller ikke undervurdere hvor viktig det var at Wenche Foss var åpen om sin sønn Tommeliten som hadde downs syndrom. Han var bare 4 år da han døde i 1957, men han var den direkte årsaken til Wenche Foss engasjement for utviklingshemmede. Der Holmenkollen ligger badet i den fineste augustsol er det lett å glemme at utviklingshemmede ikke hadde en verdig plass i velferdsstaten før Ragna Ringdal åpnet det første daghjemmet for utviklingshemmede i 1957. Den gang var Ragna Ringdals daghjem også det første daghjemmet i Europa.

På Holmenkollen dagsenter har alle brukerne individuelt tilrettelagte tilbud. Brukerne har tilbud om ridning, fysioterapi, musikk, spaserturer, særtreningsrom, gymsal, datarom og sanserom. Dagsenteret disponerer både buss og biler, noe som gjør det mulig for brukerne å komme seg ut på tur. Aktivitet har høy prioritet på senteret. Brukerne oppfordres å være fysisk aktive der det er mulig.

den140815leendeborogpertrygve
Det er mye humor og glede mellom de to brødrene Hoff.

Broren

Broren til Hoff bodde hjemme til han var 35 år. Hans mor ville ha ham hjemme så lenge det var praktisk mulig. Da han endelig fikk institusjonsplass i bydel Vestre Aker, ble det som en følge av HVPU reformen. Egen bolig har gitt mange utfordringer for brukere med bevegelsesvansker, noe som også gjaldt for Jan Kristen etter at han fikk egen leilighet på Vindern. Det var ikke det samme som å bo hjemme, så det krevde en lang tid med omstilling for broren.Det har også gitt mange andre  brukere innen PU nye utfordringer i forhold til å ha en god og stimulerende hverdag i følge Per Trygve Hoff.

De utviklingshemmede som bor i boligene har en felles middag i uken, for øvrig er de mye for seg selv og svært avhengig av god oppmerksomhet fra betjeningen, forteller Hoff. For broren har helgene hjemme hos familien og dagsenteret på Holmenkollen vært to viktige lyspunkt i tilværelsen. Skuffelsen var derfor stor da bydel Vestre Aker sa opp brorens plass på Holmenkollen dagsenter høsten 2014. For bydelen var det et budsjettspørsmål i en tid som bydelen måtte spare på grunn av underskudd. For broren handlet det om ett av to ankerfester i tilværelsen.

Fritt brukervalg

Per Trygve Hoff klaget på vedtaket på vegne av sin bror, som han også er verge for. Fristen for oppsigelsen av plassen for broren ble derfor utsatt. Klagen og neste klage ble avvist. Den siste klagen sendte han til bydelens politiske ledelse.

Broren fikk beholde sin plass på Holmenkollen dagsenter. Byrådet i Oslo har nå erkjent og bestemt at fritt brukervalg også gjelder for denne gruppen. Bydel Vestre Aker kunne derfor ikke si opp et tilbud uten videre. Brukeren har selv innflytelse på hvor han eller hun ønsker å være. Per Trygve Hoff oppfatter dette som en seier for alle utviklingshemmede. Dette er en meget viktig presisering og tydeliggjøring fra byrådets side, mener Per Trygve Hoff. Fritt brukervalg gjelder også de svakeste – i alle bydeler.

den140815gledetankerpertrugvogbror
Bildet taler for seg.

Fantastiske omgivelser for utviklingshemmede

For noen tiår siden var det en kar som gikk med bøyd rygg på en institusjon for utviklingshemmede et annet sted i landet. Foreldrene hans hadde vært flaue over ham og stengt ham inne så ingen kunne se ham. På Holmenkollen dagsenter behøver ingen å gå med bøyd rygg. Der er det både omgivelser og tilbud som viser at utviklingshemmede blir godt ivaretatt i vår velferdsstat. I følge daglig leder Ann Iren Horten Skogen handler dette om trygghet, stabilitet og aktivitet.

Lite tankekors

Broren fikk beholde sin plass takket være en iherdig storebror og byrådets beslutning om at fritt brukervalg også gjelder for brukere av dagsentre for utviklingshemmede. Per Trygve Hoff gjør seg tanker om dette, både som bror og politiker. Storebror Hoff sier at dette ikke har vært et selvsagt utfall for dem som ikke har ressurser til å kjempe for sine. De svakeste i samfunnet må aldri mer bli en enkel salderingspost, understreker Hoff. Og fritt brukervalg er like viktig for disse, som for noen andre. Som bror vet Per Trygve Hoff hvor viktig dette er.

den140815pertrygvebrorenogdetolederne
Daglig leder Horten Skogen og faglig koordinator Heidi Chauviere til venstre. Brødrene Hoff på trappen foran Holmenkollen dagsenter

Åse Thomassen

Vestre Aker Posten

 

2 kommentarer

 1. Dette er en nydelig brødre historie meget godt skrevet! At det er blitt fritt brukervalg for denne gruppen er fanstastisk gledelig og egentlig langt, langt på overtid, for de burde vært blant de første som fikk det. Få er så avhengig av god, stabil og riktig hjelp hele livet som dem.

  Likt av 1 person

  1. Det var fantastisk å få en liten titt inn i vinduet til brødrene Hoff. Historien deres har beveget mange og er delt av mange mennesker. Det viser at folk bryr seg. Per Trygve Hoff viser en menneskelig side som er svært bra. Dette er ingen selvfølge. Sykdom og andre vanskelige forhold i menneskers liv kan splitte familier.
   Holmenkollen dagsenter var også vel verdt et besøk. Skulle gjerne sett et sykehjem med slik en beliggenhet og utsikt.

   Ha en fin dag i sommerlig august!

   Hilsen

   Åse

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s