Sian, politiet og demonstranter på Eidsvolls plass

Nydelig sommervær gjorde det fristende å gå fra Nationaltheatret. Været var strålende, men en lyd insisterte på oppmerksomhet. Jeg lurte på hva det var. Foredrag av Sian var fjernt fra det jeg kunne håpe på. I debatten om islam og innvandring er de for ekstreme. Nå hadde de en talerstol foran vår parlament – Stortinget.

Sian, motdemonstranter og politiet

Representanter for Sian holdt taler. De hadde høyttalere som bar lyden mye lengre enn de få som kunne oppfattes som tilhengere av Sian. Motdemonstrantene var plassert til venstre for Narvesen- kiosken i gaten ved Eidsvolls plass. Demonstrantene var under 10 personer da klokken var 12.45. De hadde et stusselig banner som sa at de hadde diskotek mot drittsekker. Hvem de var var noe uklart. De spilte høy musikk og hadde små tilløp til dans. Det hele virket noe latterlig som demonstrasjonsform.

Politiet hadde lenge en avslappet holdning. Etter en stund gikk to politifolk over gaten til motdemonstrantene. Det resulterte i lavere musikk. Politifolkene inntok en kameratslig tone. Ikke tegn på aggresjon i deres væremåte i møte med demonstrantene.

Da jeg kom tilbake etter en time ble det fremdeles holdt taler av representanter for Sian. Motdemonstrantene hadde nå gått over til fløyter og rop. Politiet forsøkte igjen å roe demonstrantene, men fra det ene minuttet til det andre var det aggresjon mot politiet. Det virket som en ny pulje med demonstranter hadde kommet til.

Politiet møtte motstand da de pågrep et fåtall av demonstrantene. Det ble ropt «politivold» gjentatte ganger, men var det noe politiet hadde vært i møte med demonstrantene var det absolutt det motsatte av voldelige. At de brukte makt for å pågripe dem som ikke etterkom politiets ordrer var forståelig. Politiet hadde hatt en atferd som bar preg av at de var mer opptatt av å redusere konfliktnivået enn det motsatte.

Da jeg vendte hjemover var det fremdeles kaotisk, pågrepne demonstranter, mange politifolk, flere politibiler og flere skuelystne.Flere av tilskuerne dro også på smilebåndet av demonstrantene.Sian stod fremdeles og talte som om de var hel upåvirket av basketaket mellom demonstranter og politi.

De som kunne være stolte av egen innsats gjennom timene på Eidsvolls plass var politiet. Det koster mye penger å ha vakthold når Sian taler. På den andre siden kan man se på det som øvelser på vanskelige situasjoner. Selv synes jeg politiet gjorde en flott innsats i dag, men det skader likevel ikke med øvelse og kanskje litt overtidsbetaling til politifolkene. Samfunnet betaler en høy pris for at Sian og demonstrantene skal ytre seg, men slik vil vi ha det i Norge.Eller?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s