Jan Dante kjemper for sine milliarder i Sørkedalen

Jan Dante har investert i et område på 550 mål i Sørkedalen. Hans investering er lite verdt om området rundt Bogstad gård blir fredet. Steinar Grini forteller om spillet rundt området ved Bogstad gård i dagens Finansavisen.

Jeg har bare truffet Jan Hermann Dante en gang. Det var til gjengjeld en av de morsomste situasjonene jeg har opplevd på busstoppet på Røa. Bussen var forsinket og det ble diskusjoner om forsinkelsene. Dante, en kvinne jeg aldri har truffet før eller siden og jeg fikk en ganske morsom stund på busstoppet. Det var på den måten jeg traff Jan Dante palmelørdag for noen år tilbake.

Jan Dante klager på fredningen til Klima- og Miljødepartementet

Til Finansavisen forteller Jan Dante at han «er den eneste idioten som klager». Og da er det fredningen av Bogstad det handler om. For venner av Bogstad gård er det en god nyhet at Riksantikvaren ønsker fredning av Bogstad gård og området rundt. For Jan Dante er det snakk om mange penger, flere milliarder dersom området kunne bygges ut. For Dante handler det om en investering som kan vokse fra 1, 5 millioner(Finansavisens anslag) for 15 år siden til flere milliarder i dag. For mange andre handler det derimot om et viktig område som skal beholdes slik det er i dag. Området rundt Bogstad gård vil jo også ha betydning for helhetsopplevelsen til besøkende på Bogstad gård.

Jan Dante hevder at områdene rundt Bogstad gård ikke har en historisk betydning. Dante mener likevel at det er en selvfølge at Bogstad gård med gård og park blir fredet. Områdene som Oslo Kommune og Dante eier kan derimot utbygges i følge Dante.Han begrunner det med behovet for tomter i Oslo, og da særlig med tomter i Oslo vest.

Kan Dante få noen med seg?

Det er bare Jan Dante og Oslo kommune som kan tjene på at fredningen av Bogstad gård ikke vil omfatte områdene rundt Bogstad gård. Da vil det handle om inntekter for Dante og Oslo kommune. Er presset på Oslo stort nok til at området rundt Bogstad gård bør ofres på utbyggingens  alter? Mange vil mene nei, men jeg er all deles ikke sikker på at Dante ikke vil kunne finne flere talsmenn enn han selv. Oslo kommune har derimot ikke bestridt Riksantikvarens vedtak.

Jan Dante ønsker en konsekvensutredning av fredningen. Bør han få det?

Åse Thomassen

Kilde: Finansavisen 7.8.2015

2 kommentarer

 1. Dette har intet med Dante personlig å gjøre enten han er kjedelig eller morsom, for han velger «å glemme» at Markaloven ville stoppet utbygging av dette arealet uansett hvor stort areal som ble fredet. Bydelsutvalget har støttet fredningen da dette utrolig vakre anlegget er en PERLE som våre fremtidige generasjoner fortjener å få gleden av. Oslo kommune driver gården på en super måte og har gjort en kjempejobb for å overlevere i den i bedre stand enn den en periode var i. Den har også vært med å bestemme hvor stort areal som skulle fredes på bakgrunn av hvilke som var viktige for gårdens driftshistorie. Likeså har Bogstad Gårds Stiftelse vært utrolig flinke og rause i sitt arbeid for at Folkemuseet skal ha flottest mulig anlegg å vise frem. Og denne bloggens redaktør har selv, ved intervjuet med avgående daglig leder, greid å formidle mye av denne gårdens verdifulle gave fra familien til oss alle.

  Liker

  1. Hei, flott at du er aktiv Elin. Det er viktig at bydelsbloggen følger med på det som skjer. Da er det en selvfølge å formidle at Dante vil jobbe for å få sin investering realisert. Per nå har han få folk bak seg, men som du vet kan slike ting snu.

   Det er jo flott at mange støtter fredning.Bogstad gård er et fint sted!
   Fortsatt GOD SOMMER!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s