Ytterhorn- Bydelsutvalgets mest spennende nykommer i 2015?

 • den310515ytterhornvedpaviljongen
  Ytterhorn på Bogstad gård. Det nye lysthuset – paviljongen- i bakgrunnen

Inger- Marie Ytterhorn stiller til valg i bydel Vestre Aker i 2015. Fremskrittspartiet i bydelen har gjort et spennende valg ved å gjøre Ytterhorn til listetopp. Ingen andre i bydelsutvalget har lignende politiske meritter å vise til.

Vi avtalte å møtes på Bogstad gård klokken 12.00. Folk hadde allerede samlet seg foran døra som først åpner for publikum kl 12.00. Selv om jeg bare har sett bildet av Ytterhorn i mediene var det lett å kjenne hennes slanke skikkelse igjen. Hun er også blant dem som tar seg bedre ut i virkeligheten enn i medienes nådeløse blitzlys.

Ytterhorn kommer opprinnelig fra Frogner i Oslo, men flyttet til Bergen som voksen. Med alle hennes verv i politikken i Bergen og som representant for Hordaland har jeg alltid tenkt på henne som bergenser. Men nå er hun tilbake i byen der hun trådte sine barnesko. Hun bor i dag på Røa.

Hun er mest kjent for sitt politiske virke, men har også språkstudier med blant annet mellomfag i russisk fra Universitet i Bergen. I dag er hun kanskje mest kjent som medlem av Nobelkomiteen. Hun har vært medlem av komiteen siden 2000 og er valgt for en tredje periode frem til 2017.

En blå bydel. Høyres bydel?

Høyre har en klar majoritet i bydel Vestre Aker. I 2011-2015 har Høyre 10 representanter i bydelsutvalget, Arbeiderpartiet og Venstre har to hver mens Fremskrittspartiet bare har en representant. SV har ikke vært representert i BU i inneværende periode.

Ved valget i 2015 stiller Høyre med Lars Asbjørn Hanssen som toppkandidat. Elin Horn Galtung som har vært BU leder i en generasjon gir seg og stiller som kandidat til bystyret. For bydelen er dette et interessant lederskifte. Det gir andre partier mulighet til å kjempe om flere mandater. Når stemmene telles opp etter valget 14 september vil vi se om Høyres massive dominans i Vestre Aker har blitt noe redusert.

Inger- Marie Ytterhorn som merittert nykommer i Vestre Aker

Jeg spør Ytterhorn hva som er hennes prosjekt som politiker i bydel Vestre Aker. Hun svarer at politikken handler om Fremskrittspartiets politikk. Hun understreker at den enkelte har rett og plikt til å hjelpe seg selv. Hun mener at det er den eneste farbare veien dersom vi skal kunne hjelpe dem som virkelig trenger samfunnets hjelp.Hun forteller at vi har 350 000 uføre i Norge. I følge Ytterhorn kan minst halvparten av disse klare seg i en eller annen jobb. Dette ville igjen frigitt ressurser til dem som virkelig trenger samfunnets hjelp mener hun. ”Da snakker jeg ikke om litt hjelp” sier Ytterhorn. De som trenger det skal ha ”ordentlig hjelp”.

den180715ytterhornbroen
Inger- Marie Ytterhorn på broen på Bogstad gård

I følge Inger Marie Ytterhorn har folk mistet forståelsen av hvor viktig det er å ha troen på ansvar for eget liv. Hun mener derfor at det er viktig med en holdningsendring. Hun er en spesialist på pensjoner og spørsmål knyttet til pensjonsspørsmål. Da hun representerte Fremskrittspartiet på Stortinget i 1989-1993 jobbet hun tett med John Alvheim i helse- og sosialkomiteen. Som politisk rådgiver for Fremskrittspartiets Stortingsgruppe fortsatte det tette samarbeidet med Alvheim. Ytterhorn var spesialrådgiver på Stortinget i 25 år. Ytterhorn fremhever viktigheten av arbeidet til arbeids- og sosialminister Robert Eriksson. Hun mener at han gjør mye som er viktig og riktig. Hun mener at det er viktig at flere av de uføre som vil, og som har en restarbeidsevne, kommer ut i jobb. Videre mener hun at samfunnet må reduserer eksporten av trydeytelser.

En bydel i minus- Ytterhorns svar

Bydel Vestre Aker går flere titalls millioner i minus. Jeg spurte derfor Ytterhorn hvordan hun vil møte den utfordringen når hun blir valgt inn i bydelsutvalget. Ytterhorn mener at bydelsutvalget må jobbe mot bystyret. I følge Ytterhorn er det mye penger i Oslo. Hun mener det er viktig at bydelsutvalgene jobber mot bystyret slik at kommunen kan spare penger.

Ytterhorn mener at Oslo kommune kan spare penger på mange områder gjennom rasjonalisering og omstrukturering. Hun mener bydelsutvalgene må utfordre bystyret i disse spørsmålene og arbeide for at f.eks. finansieringen av eldreomsorgen blir et statlig ansvar og at en rekke av kommunens oppgaver kan utføres av private.

Hva er Fremskrittspartiets satsingsområdet i 2015-2019

Inger- Marie Ytterhorn sier at de tre satsingsområdene til Frp i Vestre Aker er:

 • Eldreomsorg
 • Samferdsel
 • Idrett

Fremskrittspartiet i Vestre Aker skal jobbe for å få et av prøveprosjektene til regjeringen innen eldreomsorg. Staten venter på innspill fra kommunene. Regjeringens prøveprosjekt handler om statlig finansiering av eldreomsorgen. Det skal igangsettes 3 prøveprosjekter. Ytterhorn vil arbeide for at et av disse prosjektene blir lagt til Oslo kommune.

Fremskrittspartiet vil arbeide for samferdsel i bydelen. Vindernkrysset og Røakrysset må prioriteres, og Smestadkrysset må forbedres for å legge bedre til rette for adkomst til Røa og Vindern. Den gamle alleen fra Peder Ankers plass til Bogstad gård må utvides og trestubbene som begrenser bevegeligheten nå fjernes, presiserer hun.

Konkurranse for å få en riktig pris

De siste 25 årene har det vært mye debatt om privatisering og konkurranseutsetting. Inger- Marie Ytterhorn mener konkurranse er viktig for å få en riktig pris på tjenestene. Hun mener at offentlige og private tilbud i kommunen bør konkurrere slik at det billigste – og beste – tilbudet blir valgt og bidrar til et prisnivå som er bærekraftig.

Som svar på argumentet om at privatisering vil føre til profitt til konsern og private eiere svarte Ytterhorn at det også handler om riktig pris. I følge Ytterhorn vil høy profitt være et resultat av at prisene er satt for høyt. Hvis brukerne har frihet til å velge tilbud, vil de dyreste bli valgt bort dersom det finnes et billigere tilbud som er like bra, mener Ytterhorn.

Barnevern

Når Ytterhorn snakker om barnevernet slår det meg hvor stille det er rundt barnevernet med unntak av barnevernssakene som skaper overskrifter i mediene. Ytterhorn har jobbet mye med spørsmål om barnevernet, mye av dette arbeidet skjedde i tett samarbeid med John Alvheim. Som Alvheim har hun vært dypt engasjert i disse spørsmålene. Det har også vært en viktig sak for Frp gjennom årene. Selv mener Inger- Marie Ytterhorn at det bør være krav om at de som jobber innen barnevernet selv har barn. For henne er det biologiske prinsippet viktig. Det er et prinsipp som i følge henne har for liten plass i barnevernet. I følge Ytterhorn burde barnevernet jobbe langt mer med hjelp i hjemmet før de går til overtakelse av omsorgen. Ytterhorn var rådgiver for John Alvheim frem til 2005.

Idrettsbydel

Fremskrittspartiet har definert Vestre Asker som en idrettsbydel. De vil derfor jobbe for idrettsprosjekter som er viktige i og for bydelen. Røabanen er viktig for bl.a. Vestre Akers dyktige jentefotballag og Hemingbanen gir et veldig godt tilbud til barn og unge i bydelen, understreker hun. FrP har allerede bidratt til bevilgninger til modernisering avHemingbanen. De vil også jobbe for at Holmenkollanlegget er tilgjengelig for Vestre Aker og andre bydeler i størst mulig grad.

Godt valg

Da vi gikk ut fra kafé Grevinnen var kafeen fylt av mennesker i aldre. Vi snakket litt om hvor flott det er. Selv tar Inger- Marie Ytterhorn gjerne en spasertur til Bogstad gård og en kopp kaffe på kafé Grevinnen. Mens vi hastet videre til andre gjøremål slo det meg at Inger Marie Ytterhorn er nok et eksempel på hvilke ressurser mennesker med et langt yrkesliv faktisk har. Intervjuet på Bogstad viste at hun har tanker og refleksjoner som viser at et rikt politikerliv langt fra et slutt. Det er bare en ny begynnelse. I bydel Vestre Aker.

I ukene som kommer blir det intervjuer med toppkandidatene for Venstre, AP og Høyre i Vestre Aker

(c) Åse Thomassen

Mobil: 46512397

Fotograf: Oddvar Bergersen

3 kommentarer

 1. Spennede nykommer, som du har «fanget» på en flott måte. Bra vi får en som setter idretten så høyt på dagsordenen, for det fortjener alle de tusener i bydelen som står på året rundt uansett om det er som utøvere eller støtteapparatene!

  Liker

   1. Partigrenser er i Norge heldigvis bare grenser uten Nord Koreanske (eller lignende galninger) bevæpnete vakter, så det er og har aldri vært vanskelig for meg å være positiv til noe som er verdt å være det for!!! Bydelens beste teller over nesten alt annet i livet mitt, og det kommer til å fortsette selv om jeg ikke skal ha det lokalpolitiske øverste ansvaret etter skiftet til høsten!!!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s