Neste statsminister er fra Vestre Aker – hvilken symbolsk betydning har egentlig det?

Mens statsminister Einar Gerhardsen holdt en nøysom stil i tråd med hans arbeiderklassebakgrunn, har klasse på mange måte blitt visket ut i rollene til norske partiledere og statsministre de siste tiårene. I Norge kan i prisippet alle bli statsministre, selv om veien dit kan være kronglete. Gahr Støre ble partileder i Ap uten mye debatt i 2014. Først ble han båret på en sky av forventninger og høye meningsmålinger. Flyktningkrisen i Syria i 2015 endret på det. Deretter møtte Gahr Støre en del motstand, og til tider lite oppløftende meningsmålinger for landest største parti.

Høsten 2022 blir Gahr Støre statsminister. Han blir den første statsministeren med røtter i Vestre Aker, Oslos vestligste bydel. Det er interessant på flere måten. Det symboliserer at Ap ikke bare handler om klasse, men også verdier. Norges tidligere statsminister Jan P. Syse sa i et underholdningsprogram at han var en sosialdemokrat, og la derfor til: «Derfor stemmer jeg Høyre». I dag er Høyre og Ap liker partier enn for 30 år siden. De viktigste skillene går på graden av privatisering og skattepolitikk.

Jonas Gahr Støre har valgt Arbeiderpartiet basert på verdier. Han har også røtter i velstand. Begge deler må være ok. Nå får Vestre Aker sin første statsminister. Vestre Aker er den bydelen i Oslo der Høyre står sterkest. Man kan derfor si at det politiske eplet har trillet langt fra den stedlige stamme, som er Oslos blåeste bydel.

Nå venter statsministerboligen på Gahr Støre når han formelt er utnevnt til statsminister senere i høst. Jeg vet ikke om noen misunner statsministere å bo i statsministerboligen. Det skal mye til for at Gahr Støre velger bort statsministerboligen bak slottet. Erna Solberg og Jens Stoltnberg har bodd der som statsministere Den største nyheten er kanskje at journalister fra 2022 slipper å ligge oppi Holmenkollen for å se om Gahr Støre flagger 1.mai. Akkurat det siste opptar neppe Gahr Støre etter en etterlengtet valgseier.

Gratulerer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s