Dagligvarebransjen i førstelinjen under Corona- krisen

Plutselig er ansatte i dagligvarehandlen blitt mer synlige i samfunnet. De står på dag ut og dag inn, med økt risiko for smitte under Corona- epidemien. Kunder stjeler antibac på Røa- senter og i butikker og sentre andre steder. Ansatte i dagligvarebransjen holder hjulene i gang, mens andre kan ha hjemmekontor.

Rimi- Hagen og kassadama på Rimi

I de foregående tiårene var Rimi- Hagen og «kassadama på Rimi» to vidt forskjellige symboler. Stein Erik Hagen bygde opp sin rikdom gjennom butikk-kjeden Rimi. Han har lenge vært en av Norges rikeste menn. På den andre siden av skalaen har man butikkmedarbeiderne på Rimi. Symbolet på lavlønte i dagligvarebransjen. I utallige TV- debatter var «kassadama på Rimi» symbolet for den med lav lønn og skatteevne.

Status er sjelden objektiv

Få tenker på de store forskjellene som er i lønn og status mellom førskolelærere og sykepleiere. Begge grupper er nøkkelpersonell, men på en måte har sykepleiere fått økt status for sine «varme hender», som om det ikke trengs varme hender i landets barnehager. Dette handler både om retorikk og fagforeningspolitikk. Jens Stoltenberg sa at man ikke kunne pumpe opp sykepleiere av Nordsjøen. Han brukte aldri de samme formuleringene om førskolelærere. Hva som gis status er sjelden 100 % logisk.

Under Corona- krisen er ansatte i dagligvarehandelen førstelinjen. De løper en stor risiko for smitte når vi skal kjøpe vårt daglige brød. De er prisgitt kundenes forståelse av hygiene og smitte. Det eneste positive med dette er at statusen til ansatte i dagligvarehandelen blir hevet. Uten mat duger få av oss. Det ser vi først nå, hvor viktige butikkpersonalet faktisk er. Tenk hvor mye de har stablet inn i hyllene i tiden der befolkningen har storhandlet, småhandlet og hamstret.

Tenk tenk!

Tenk om noe av overskuddet i dagligvarehandelen tilfløt de ansatte i år. Der eierne av dagligvarekjedene allerede er blitt steinrike, skal det godt gjøres å skape en formue med utgangspunkt i et lavtlønnsyrke som jo arbeid i butikk oftest er. Ansatte i dagligvarebransjen eksponerer seg for smitte hver eneste dag. Tenk om dette ble året de både fikk økt respekt,  og gjerne en bonus for innsatsen.

Åse Thomassen

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s