Greta Thunberg – Asperger, åpenhet, kunnskap og stolthet

 

Gjennom tidene har mange diagnoser vært en belastning. Filmskaperen og journalisten Arne Skouen og skuespilleren Wenche Foss gikk foran med åpenhet rundt utviklingshemming. Wenche Foss var også tidlig åpen om kreft. I dag er det kanskje litt rart at det var tabuer rundt det å ha kreft. Hvilke sykdommer som har gitt de største tabuer over tid har variert. I dag er det åpenhet om mye, både fysiske og psykiske sykdommer. Uvitenheten er likevel stor. Vellykkede personer og kjendiser kan fortelle om små og store utfordringer, men for vanlige mennesker er det ikke alltid like lett å være åpne.

Hva er Asperger?

Greta Thunberg har vært åpen om at hun har Asperger. Det er flott. Asperger kjennetegnes av:

  • Problemer med sosial interaksjon med andre
  • Avvikende adferd i møte med andre
  • Adferdsmønstre som er begrensede eller stereotype

 

Asperger omtales ofte som høyt fungerende autisme. Det er mange begavede mennesker med Asperger. Flere av dem kan nå til topps i samfunnet. På den andre siden har mange med diagnosen problemer store deler av livet. Asperger bør ikke definere personen, men den vil dessverre gjøre det dersom kunnskapen mangler.  For mange er «Saga» i Broen det nærmeste de kommer kunnskapen om Asperger. Sofia Helin spiller «Saga» på en måte som kan minne om Asperger, men det er ikke det. Skikkelsen «Saga» har ført til både begeistring og forargelse blant de som har eller er opptatt av Asperger. TV- serien er fiksjon og har ikke samme krav til realisme som i samfunnet. Selv om den ikke gir et fullstendig troverdig bilde av Asperger hos «Saga», burde det være inspirerende nok for den som ønsker å vite mer om denne diagnosen.

Åpenhet og kunnskap

Thunberg familien har vært åpen om diagnosene til Greta. Selv om åpenhet kan ha de beste intensjoner, gjør også åpenhet at individet kan miste definisjonsmakten over hvem han eller hun er. Da tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik var åpen om depresjonen var det mange som vitset om det. Åpenhet kan alltid føre til noe annet enn klokskap. Greta Thunberg har fått oppleve en stor dose av kunnskapsmangelen og ondskapen rundt hennes utfordringer som følge av Asperger. For de som ikke ønsker andre vel kan en diagnose være som hundens kjøttbein. De må gnage på det, selv om resultatet er alt annet enn konstruktivt.

Greta Thunbergs åpenhet om Asperger er topp. Samtidig sier hun en del feil. Når hun sier at Asperger gjør at hun ser ting klarere enn andre mennesker er det uriktig. Hun mener også at hun er flinkere til å skille vesentlig fra uvesentlig. Det er heller ikke et kjennetegn ved Asperger.

Diagnoser vil i ulik grad gi folk utfordringer. Greta Thunberg har hatt flere problemer i sitt unge liv. Det har uten tvil vært vanskelig, noe familien har fortalt om i boken og intervjuer. Samtidig er åpenheten rundt sykdommen til Greta Thunberg blitt en form for tabu – for offentligheten. De fleste er ikke fagfolk når de omtaler en sykdom. Da er det lett å være upresis. For mange er det vanskelig å vite tilstrekkelig om Asperger til å snakke om det på en måte som holder faglig mål på linje med helsepersonell som har innsikt i Asperger. For offentligheten er det en utfordring at familien ønsker åpenhet på deres premisser, men er raske til å diskvalifisere ytringer som de er uenige med. Når det er sagt, så er mange av uttalelsene om Greta Thunberg og Asperger preget av kunnskapsløshet.

Asperger som en fordel?

Greta sier ofte at Asperger er en fordel. At det er en gave. Det er en omskrivning av virkeligheten. Selv om det er flere talentfulle og begavede mennesker med Asperger er ikke dette en fordel i seg selv. Greta har flere ganger sagt at «Asperger» er en superpower». Det er heller ikke korrekt. På den andre siden har hun også et poeng. Mennesker med Asperger har en særlig evne til å fordype seg på et område. Greta bruker sin begavelse på klimasaken.

Greta snakker om Asperger som det skulle være et adelstegn, og at det gir muligheten til å se verden i svart og hvitt. Asperger er selvsagt ikke noe som er attraktivt i seg selv, selv om det er litt flott at hun sier det. Som en kontrast til de altfor mange som heller ser hindringer enn muligheter ved en diagnose er hennes omskrivning av realitetene absolutt verdifull. Det er flott at noen sier at en diagnose ikke er noe en skal la seg knekke av. At hun ser verden i svart og hvitt er derimot ingen fordel. Når man analyserer talene hennes ser man at hun har en endimensjonal tenkning, noe annet kan man heller ikke forvente av en ungdom. I likhet med mange unge mennesker ser hun ikke kompleksiteten ved klima og en politikk for et bærekraftig klima.

Kunnskap og stolthet

Selv om vi har en økende kunnskap om Asperger i samfunnet, er det nødvendig med mer forskning for å forstå mer av denne formen for høyt fungerende autisme. Jeg forstår godt at Greta omtaler Asperger som en gave. Det viser at hun er en stolt ung kvinne. Det gjør likevel ikke hennes omtale av Asperger mer presis. Asperger gir mennesker utfordringer både som barn og voksne. Utfordringene varierer fra person til person, men utfordringene gir vanskelige liv for mange. 

Kan vi lære noe om Gretas åpenhet om Asperger?

Åpenhet har alltid en pris. Da Kjell Magne Bondevik var åpen om egen sykdom var det mange som spøkte om landets daværende statsminister. Greta har allerede betalt en pris for sin åpenhet. Det er skrevet mye stygt og kunnskapsløst om henne. Det er flott at Greta Thunberg er åpen om Asperger. Hun viser at Asperger ikke behøver å ruinere noens liv. En utfordring, enten det er Asperger, psykiske lidelser eller fysiske handikap er ikke synonymer for ødelagte liv. Det er derfor viktig med åpenhet, selv om det ofte kan ha en kostnad. De som går foran vil uansett gjøre det lettere for andre. For hver tapte fordom blir noens liv bedre.

 

(c) Åse Thomassen

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s