På Stubben til Sørkedalen historielag

Folk er interessert i lokalhistorie. Det er en fantastisk interesse for den lokale historie over hele landet. Sørkedalen historielag lever opp til forventningen til et godt historielag. Det er alltid en glede å kommer over et eksemplar av»På stubben» sin er medlemsbladet til Sørkedalen historielag.

I mange år hadde jeg kontakt med en antikvariat- og brukbokshandler. Han klarte seg på lite. De få gangene han tjente noe av betydning handlet ofte om verker av lokalhistorisk karakter. Folk er både interesserte og villige til å betale for lokalhistoriske verker.

På Stubben

«På Stubben» er et medlemsblad for Sørkedalen historielag, men det er også så mye mer. Det inneholder interessant lokalhistorie. I det siste nummeret av «På stubben» har Rolf Mellem skrevet om bjørnejakt. Andre har skrevet om andre saker av lokalhistorisk interesse.

Aktiviteter

I «På stubben» kan vi lese om alle aktivitetene i regi av Sørkedalen historielag. Vårens program er stort sett historie, men det er en mulighet for utflukt igjen. 4. juni arrangerer historielaget busstur til Ringerike. Der står Norderhov gamle prestegård på programmet.Besøket må ses i sammenheng med av det er 300 år siden «Svenskeslaget» på Norderhov i 1716. «På stubben» forteller at det var her prestekonen Anna Colbjørnsdatter fikk heltestatus etter sin snedige innsats mot Karl den 12 og hans soldater. Den gang vant 150 norske soldater over 600 karolinske dragoner.

Det var også på Norderhov at Jørgen Moe og Peter Chr. Asbjørnsen traff hverandre for første gang. Det var i 1826. Den gang var de to bare 13- 14 år gamle.

Bogstad golfbane i over 90 år

Rolf Mellem har også en artikkel om Bogstad golfbane som nå er 90 år. Tidligere var golfbanen jordbruksland under Bogstad gård.

Lokale ildsjeler

Lokale ildsjeler blir sjelden takket nok. I Sørkedalen historielag er det flere som drar lasset sammen. Kunnskapen om det vakre dalen blir derfor forvaltet godt av mange. Det er det mange som kan glede seg over. På stubben forteller om en høy aktivitet og kunnskap om historien i dag og i tidligere århundre.

den031015soerkedalenskole
Sørkedalen skole

 

 

 

1 kommentar

  1. Er helt enig i at Sørkedalen historielag og På stubben er supre! Men hva gjelder Bogstad Golfbane er det meg fortalt at det arealet lå under Voksengårdene, og ble kjøpt av Mimmi Egeberg i forrige århundre – relativt kort tid før golfbanen ble etablert. Det var Bo Callander som fant ut dette i sin «doktoravhandling» som måtte til for å motbevise Riks- og Byantikvarens påstand om hvilket «hellig» område dette var i forbindelse med etableringen av Bogstad VinterParadis.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s