Dronningen av Bogstad ga seg på topp for å begynne på toppen – av Holmenkollen

Mange ble forbauset da Birgitte Espeland varslet at hun skulle slutte på Bogstad gård for å begynne på Skimuseet. Ikke alle ville sagt fra seg en  posisjon som leder på Bogstad gård, men så er ikke Birgitte Espeland en som det går tolv av på dusinet.
Ikon avløser ikon på Skimuseet
Karin Berg har levert viktige bidrag til skienes historie, både på Skimuseet og i bøker. For mange venner av skisporten og Skimuseet er Karin Berg et ikon. Man skulle da tro at det ville være lite igjen for en ny leder å gripe fatt i ved Skimuseet. Med Birgitte Espeland ved roret blir det likevel neppe stillstand etter Karin Bergs viktige innsats gjennom 30 år.
På Bogstad gård opparbeidet Birgitte Espeland seg en sterk stilling og er for mange et ikon, om ikke i kongerekken, men som et betydelig ikon i Bogstads nyere historie. Vi kan derfor trygt si at ikon avløste ikon ved Skimuseet sist høst.
den170715birgittepåski
Birgitte Espeland er ofte å finne i skisporet. Her til høyre i bildet
Skimuseet i samfunnet
Det er allerede mange besøkende per år ved Skimuseet. 180 000 betaler billett for å besøke Skimuseet hvert år. I tillegg er det en million som besøker Skianlegget. Birgitte Espeland kommer til å føre det beste ved tradisjonene ved Skimuseet videre, men vi vil nok oppleve at det er en annen signatur med Birgitte Espeland i ledertrøyen
Birgitte Espeland er opptatt av skienes plass i historien, skienes plass som en del av vår kulturelle identitet. I nasjonsbyggingen og i vår samtid. Hun forteller at museet vil arrangere utstillinger som setter skisporten inn i ulike sammenhenger. For skisporten er vær og føreforhold viktig. I forlengelsen av det vil det arrangereres en utstilling med arbeidstittelen «Vær og føre- føre var». Utstillingen skal arrangeres i samarbeid med Meteorologisk institutt.
Espeland er opptatt av utvikling av de permanente utstillingene og ser mange interessante temaer i forlengelsen av utstillingene  om skihistorien. Hun mener at en utstilling om ski og psyken til polfarere og skiløpere kan være interessant. Hun sier at det kan være interessant å vite mer om hva som drev polfarere som Nansen og Amundsen. Og hva som driver de som yter mest i skisporten i vår samtid.
Ønsker flere folk til Skimuseet
Selv om  Skimuseet er godt besøkt ønsker Birgitte Espeland at flere skal besøke Skimuseet. Hun vil at Skimuseets skal være en sentral plass for enda flere Oslofolk, ja for hele Østlandsområdet. Hun ønsker også at Skimuseet skal være en formidler av Holmenkollens historie og hvilken rolle skisporten kan få i en tid da snø ikke er en selvfølge om vinteren.
Espeland synes også at Skimuseet har en viktig rolle i forhold til å få mennesker ut. Hun sier lett humoristisk at det er viktig å få folk ut, om ikke annet så til skogkanten. Hun ser også at bikkja i bakken kan danne utgangspunkt for utstillinger. Hun forteller at det hender at turister spør om bikkja i bakken har hoppet i bakken.
Birgitte Espeland ble i Vestre Aker
Flere ble forbauset og litt sjokkerte da Birgitte Espeland valgte bort lederrollen på Bogstad gård for ny lederrolle på Skimuseet. Birgitte Espeland er fremdeles ung nok og energisk nok til å sette sitt preg på institusjoner i lang tid fremover. Skimuseets besøkende har sikkert mye å glede seg til. Og dronningen av Bogstad gård ble tross alt i bydel Vestre Aker. Det er ikke lite bare det.
Vestre Aker Posten
Åse Thomassen
IMG_3938 (1)
Her før Birgitte Espeland kastet seg ned hoppbakken i Holmenkollen på en zip line

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s