Oslos elleve byer

 

Det hender man blir positivt overasket. Jeg visste ingenting om Leif Gjerland før jeg hørte ham kåsere om Oslos elleve byer i går. For de som ikke ser utfordringen med den delte byen, bør Leif Gjerland være en kilde til kunnskap. For alle andre handler det om å forstå det konglomoratet av en by Oslo oppstod fra. 

den191115omslagleifgjerland
Omslaget til en av Leif Gjerlands bøker

Leif Gjerland  deler Oslos byutvikling inn i elleve, tydelig atskilte «byer». I Oslo bruker vi gjerne betegnelsene Middelalderby, Havneby, Drabantby og Fjordby. Og ikke minst Hovedstaden; «stad» betyr jo også by.

Oslo har en sammensatt historie der områdene ved det vi i dag omtaler som Middelparken var kjernen i den tidlige byutviklingen. Leif Gjerland har kunnskap om alle lagene i byutviklingen som til slutt skapte det Oslo vi kjenner i dag. Nydalen, industrien og boligene langs Akerselva. Homansbyen bak slottet. Grünerløkka og Oslos første drabantby. Gjerland mener at Lambertseter ikke var Oslos første drabantby. Den som leser boken kan avgjøre om Gjerland har rett mht hvor den første drabantbyen var i Oslo.

Noen byer er knyttet til en epoke, gjerne med en ny verditenkning, mens andre «byer» har kommet sammen med geografiske endringer. Vi kjenner ofte til hva som skiller det ene byutviklingstrinnet fra det forrige og det neste. Men hva utløste forandringen, spør forfatteren. Gjerland ønsker særlig å belyse startpunktene, hvilke enkeltepisoder og krefter som markerte overgangen mot en ny «by».

Bortsett fra Middelalderbyen, er det ingen av Oslos «byer» som helt forsvinner når de med tiden avløses av noe annet og nytt. De fleste fortsetter å utvikle seg, og lever side om side med det som dukker opp. Dette gir byen «årringer», som det burde være lett å se. De ligger rundt oss og venter på å bli oppdaget og gjenkjent, i følge forfatteren.  Hvert kapittel i boka har med tips om hvor det går an å finne spor etter den opprinnelige byen.

den191115fotoleifgjerland
Leif Gjerland

Politikerne snakker opp, ned og bort Oslo som den delte byen. Når Leif Gjerland forteller er det lett å skjønne at vi alle kommer fra den samme sammensatte byen. Vestre Aker var ikke med i Oslos tidlige historie – da i forståelsen av Oslo som by. Den interessante historien om Bogstad gård var ikke en del av det lille området som ble definert som Kristiania og senere Oslo.

Da ble bestemt at Slottet skulle ligge der det gjør i dag var motforestillingene mange. En av de viktigste motforestillingene var at slottet da ville ligge langt ut på landet siden det var en hel kilometer til Grensen. Det er bare å gi seg over av Leif Gjerlands omfattende kunnskap om Oslo. De som snakker om den delte byen vet absolutt ikke hva de snakker om. Gjerland vet bedre og adskillig mer enn den enkle påstanden om Oslo som den delte byen. Oslo er på mange måter en delt by. Gjerland viser indirekte hvor banal en slik påstand likevel er. Oslo er mest av alt en sammensatt by som er blitt utvidet i tråd med samfunnsutvikling, industriutvikling og byutvikling.

Forlaget har nå samlet og lagt ut alle innslagene i NRK Østlandssendingens radioserie basert på boken:http://www.dreyersforlag.no/oslos-11-byer.5815438-329191.html

 

Åse Thomassen

Vestre Aker Posten

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s