«Det er slikt som skjer» sa syklisten etter han kjørte på førsteklassing

Kaja har gått en uke på skolen. Hun er en selvstendig liten jente, men i dag braste en syklende mann inn i hennes trygge liv. Da han kjørte på henne sa han:»Det er slikt som skjer».  Moren  er rystet over kommentaren og spør hva en slik kommentar sier om samfunnet vårt.

den260815Ingridsdatter
«Slik var turen til skolen i dag mamma»forteller Kaja.

Ingrid Marie Lie Nyhus sier at datteren ville klart å gå alene til skolen dersom moren var trygg på trafikksituasjonen mellom hjem og skole. Hun sier datteren kan trafikkreglene fra barnehagen og hjemmet. I dag var det en syklist som skapte dramatikk i førsteklassingens andre uke på skolen.

Syklist i femtiårene versus liten jente i første klasse

Da moren fulgte datteren til skolen kom en syklist bakfra. Datteren fikk rattet i hodet. Mannen skjønte at det hadde skjedd noe og kom bort til dem og spurte om det gikk bra. Da moren sa at det så ut til å gå bra utbrøt han «Det er slikt som skjer». For Ingrid Lie Nyhus var mannens replikk sjokkerende etter at hun nettopp hadde opplevd at datteren ble skadet.

Hvordan samfunn lever vi i?

Ingrid Nyhus er mor til to. I det daglige er hun opptatt av trygge skoleveier for barna. Opplevelsen i dag fikk henne til å spørre seg  hvordan samfunn vi lever i der voksne mennesker ikke tar hensyn til barn på skoleveiene. «Når man ikke tar hensyn til små barn, hva sier det», spør hun retorisk. Til daglig er hun lærerstudent. Hennes engasjement brakte henne i kontakt med Elin Horn Galtung i 2011. Lederen av bydelsutvalget ble så imponert over engasjementet til Ingrid Lie Nyhus at hun rekrutterte henne til Høyre og listen til bydelsutvalget i 2011. Nyhus har vært medlem av bydelsutvalget i 4 år og stiller til valg i år. På morgenkvisten i dag var det moren i henne som reagerte og var opprørt og nærmest med hjertet i halsen. Det er oppskakende å se barn i slike ulykker, og heldigvis gikk det bra, sier Nyhus. Det andre sjokket var holdningen til syklisten i femtiårene. Hun er rystet over den manglende omtanken for barn i trafikken.

Mentaliteten i samfunnet

Til daglig ser Nyhus at mennesker, tar for lite hensyn. Hun ser at bilister kjører der barn går til skolen, også når det er skilt om kjøring forbudt. Hun spør seg hva det forteller om et samfunn at mennesker er så travle at de gjør livet utrygt for skolebarn for å spare noen minutter på vei til jobb. Hun  spør seg om dette er blitt et uttrykk for en mentalitet i samfunnet der mennesker bryr seg lite om andre enn seg selv. Selv hensynet til små skolebarn synes ikke å gå foran hastverket og egosamfunnet sier hun med engasjement.

Som mor har hun oversikt over grader av trygghet i gatene og veiene i nærområdet. Hun  spør seg om hva «Bare jeg kommer litt fortere frem holdningen» sier om samfunnet. Hun spør seg om dagens hasteverk er blitt en sterkere verdi enn hensynet til andre mennesker.

Viktige spørsmål

Ingrid Lie Nyhus og datteren fikk en sjokkerende opplevelse i dag. Ordene hun sier om syklistens holdning til det inntrufne forteller noe om et samfunn der selv ikke barn er viktigere enn menneskers travelhet. Kan vi håpe på at kandidaten til bydelsutvalget klarer å starte en debatt rundt dette? Da kan datterens sjokk i dag få mening, selv om det er unødvendig for menn i femtiårene å kjøre på et barn på skoleveien.

den260815Ingridogdatterensammen
Ingrid Marie Lie Nyhus og datteren Kaja

5 kommentarer

  1. ALDER og KJØNN er faktisk underordnet i saken, selv om man forventer mer fra godt voksne menn, for det er HOLDNINGEN til egen adferd som er RYSTENDE!!

    Liker

    1. Ingrid Nyhus ser utover selve episoden og spør seg hva som skjer med samfunnet. Så dette handler nok ikke bare om alder og kjønn. Kommentaren til syklisten er ille, men hva er det uttrykk for?
      Hilsen Åse

      Liker

  2. Hvis dette var en billist, så hadde han fått en saftig bot, kanskje fengsel.

    Eg selv ble påkjørt av en syklist når eg gikk i skolen, eg fikk en forstuet fot, måtte gå på krykker i 2 måneder.

    Eg mener at syklister bør få bot, for sine handlinger.

    Liker

Legg igjen en kommentar