Godthaab- rehabilitering i vakre omgivelser

I diskusjonene om helse og helsepolitikk drukner ofte ordet kvalitet i debattene om offentlige versus private helsetjenester. Anita Asdahl Hoff har snakket varmt om Godthaab som arbeider med rehabilitering. Jeg bestemte meg derfor for å ta henne på ordet og sa ja til å besøke stedet. Godthaab ligger i Bærum.

Helsetilbud i vakre omgivelser

Godthaab ligger fint til med flott utsikt og et parkområde utenfor. Godthaab har en staselig, monumental  bygning. Innvending er det en blanding av stil og eleganse fra en annen tid. Bygningen har gitt mange utfordringer gjennom årene siden det stilles helt andre krav til en helseinstitusjon i dag enn i 1925. Gjennom årene har en rekke ombygninger ført til mer funksjonelle løsninger.

Jeg hadde god tid da jeg kom så jeg oppsøkte kafeen på Godthaab. Allerede i korridoren ble jeg møtt av vennlighet og mange gode smil. I kafeen var det dekket på med hvite duker. Det var mulig å kjøpe smørbrød, kaker og kaffe. Kafeen er både for brukere og besøkende. Den gir en fin ramme for den som oppholder seg der alene eller i fellesskap med andre. Selv om kafféen har en flott stil er prisene sympatiske og brukervennlige.

Man får virkelig en følelse av at det er et sted for de priviligerte. Det er imidlertid et paradoks siden Godthaab drives for en billigere penge enn tilsvarende institusjoner. Gjennom årene har det vært forslag om å outsource kjøkkenet. Styret ved Godthaab har sørget for at det aldri er blitt noe av. I følge Anita Asdahl Hoff gir lukten av nylaget mat en kvalitet ved institusjonen, i tillegg til at god og næringsrik mat også er viktig for brukerne. For henne er det derfor vesentlig at kjøkkenet ikke blir satt ut til andre bedrifter av økonomiske grunner.

den250615bildeanita
Anita Asdahl Hoff

Anita Asdahl Hoff er lokalpolitiker i Oslo. Hun har vært leder av helse- og sosialkomiteen i Bydel Vestre Aker. Hun har vært medlem av styret på Godthaab i 12 år, 10 av årene som nestleder i styret.Fra i år er hun også leder av Venneforeningen ved Godthaab. Venneforeningen har hatt en spesiell plass ved Godthaab siden den ble etablert i 2000. Venneforeningen bidrar med arrangementer og gaver til institusjonen.

IMG_0055
Styreleder Harry Martin Svabø underholder med trompet

Godthaab – fra 1925 til i dag

Godthaab så dagens lys i 1925 takket være pioneren Anna Holck. Hun hadde selv vært syk og så derfor behovet for et sted for rehabilitering. Slike steder fantes ikke i datidens Norge. Anna Holck lot ord bli handling fra 1918. For å kunne bygge et rekonvalesenthjem samlet hun inn én og en kvart millioner kroner skriver Kirsten Sandborg i «På helsa løs!».

Anna Holck var lærer ved den høyere skole i Hamar. Før hun begynte innsamlingen var hun ingen kjent person. Hennes farfar, Ole Elias Holck, var Eidsvollmann og senere stortingsrepresentant. Hennes far var skoledirektør i Hamar. Selv må Anna Holck  hatt et beundringsverdig pågangsmot som ikke bare fikk ideen til et rekonvalesenthjem, men som også gikk på tiggerferd for å realisere visjonen.

Da pengene var samlet inn ble det kjøpt en tomt i Bærum. Institusjonen er bygget etter tegninger av arkitekten Hans Backer-Fürst. Det er en særpreget arkitektur som gir et monumentalt preg. Backer-Fürst har også tegnet Havnelageret i Oslo.

Godthaab har hele tiden vært en stiftelse. Den  har videreutviklet rekonvalesenthjemmet fra 1925 til en helseinstitusjon tilpasset behovene i dagens samfunn. I dag tilbyr Godthaab rehabiliteringstjenester til flere pasientgrupper.

Et tverrfaglig rehabiliteringstilbud

Godthaab er en tverrfaglig helseinstitusjon. Staben består av leger, sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, psykologer og andre yrkesgrupper som er viktige for et godt tilbud.

Godthaab har avtale med Helse Sør- Øst om følgende diagnosegrupper:

  • Brudd og slitasjeskader i skjelett
  • Reumatologiske sykdommer
  • Hjertesykdommer

Trenden går i retning av økt bruk av dagplasser. Asdahl Hoff er skeptisk til denne utviklingen. Hun synes tryggheten ved å bo på Godthaab er viktig. Det gir tilgang til faglig kompetanse, atmosfæren ved Godthaab, god mat og ro. I følge Asdahl Hoff er dette også faktorer som er viktige momenter i rehabiliteringen.

Utfordrende rammebetingelser

Avtalen med Helse Sør-Øst innebærer bruk av halvparten av de 72 plassene  ved Godthaab. De øvrige plassene blir fylt opp av andre grupper, som enten betales av det offentlige eller av brukerne selv.  At Godthaab ikke har garantier for fullt belegg stiller hele tiden krav til institusjonen, både når det gjelder kvalitet og god drift.

Godthaab er rett og slett et flott sted. Hvordan det er å være bruker der vil alltid være vanskelig å vite nok om. De jeg traff ga inntrykk av å være fornøyde. Navnet Godhaab ble valgt av Anna Holck i 1919. Hennes tanke var den gang:

«Naar jeg har fæstet mig ved det, er det, fordi patienterne skal komme med godt haab, og hjemmet skal gi dem godt haab om at komme sig.»

Under rehabilitering er håpet kanskje like viktig som fysiske øvelser. Det så Anna Holck for snart 100 år siden. Pioneren Anna Holck hadde neppe forestilt seg hva Godthaab kunne bli 90 år etter bygget stod klart. Uten henne hadde det aldri blitt et Godthaab. En institusjon som i dag kombinerer det beste ved institusjonens tradisjoner med et tilbud som er tilrettelagt for pasientgrupper i dagens spesialiserte helsevesen.

 

Åse Thomassen

VESTRE AKER POSTEN

IMG_2815

 

FullSizeRender (1)
Fra Åpen dag i 2015

IMG_2820

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Har selv vært invitert dit og blitt presentert for det flotte tilbudet i det digre huset vi normalt kjører forbi og lurer på hva brukes til. ALLE jeg har møtt som har fått gleden av et opphold der, roser det opp i skyene. Flere av oss mener at nettopp nærheten til byen, men likevel fremdeles «ute på landet», burde medført at de ansvarlige for rehabiliteringstilbud til Oslo- og Akershuspasienter inngikk kontrakt for flere brukere. Spesielt når både kvaliteten og prisen er meget konkurransedyktig! Det er derfor ikke så lett å forstå hvorfor det ikke skjer, men akkurat det er ikke noe nytt for oss vanlige mennesker…..

    Likt av 1 person

  2. Det er en flott sted. Egnet for rehabilitering. Kafeen må da være en av de fineste og stiligste kafeene på en helseinstitusjon i Norge. Da jeg så de hvite dukene tenkte jeg at kafeens priser ville være som på Theatercafeen. Der tok jeg feil. Et smørbrød var rimeligere enn på kjeder som Baker Hansen og Sampson. 79 kr for et flott smørbrød er en sympatisk pris.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s