Debatt SYKLER TIL BESVÆR!

den180715ytterhornbroen
Inger- Marie Ytterhorn

Sykkelen er kommet for å bli – i hvert fall en stund! Stadig flere, unge og gamle, kvinner og menn, beveger seg i Oslo-trafikken med livet som innsats!

Det finnes etterhvert mange typer syklister; vanlige sports-syklister som tar seg en sykkeltur en søndag formiddag, transportsyklister som jobber som bud eller som skal frakte seg selv eller barna fra A til B og fantomsyklister i «kondomdress», med hjelm, briller, hansker og sykkelsko som konkurrerer med seg selv, med biler og busser for å komme fortest frem og sette stadig nye rekorder. På ryggen har de ryggsekk med jobbklærne som de skifter til når de er vel fremme.

Konfliktnivået mellom særlig transport- og fantomsyklister og motorisert trafikk er høyt og stadig stigende. Jeg hører om bilister som åpner bildøren i full fart når en syklist nærmer seg bakfra og kjenner mange som bevisst kjører så nær fortauskanten at syklisten må stanse og vente i køen foran røde lys sammen med alle bilene. Fotgjengeroverganger er blitt en slags felles frisone for syklister og fotgjengere, til tross for at det er forbudt å sykle i dem. Trafikkreglene er det ikke mange syklister som bryr seg om. De beveger seg på fortau, i kjøreveien og i fotgjengerfeltene med en suveren holdning og den største selvfølgelighet. Fra fortauet spretter de ut foran hvilken som helst bil eller buss hvis de oppdager et fotgjengerfelt som kan korte ned veien for dem.

De krever at det bygges sykkelveier overalt, men mange steder der det allerede er sykkelvei sykler de fremdeles i bilveien. Jo, vi må nok innse at vi må bygge sykkelveier for å unngå at syklister, bilister og fotgjengere blir skadet. Men det kan ikke være noe rettmessig krav at syklistene skal få sine behov dekket på bekostning av andre grupper, for eksempel eldre mennesker som er dårlige til bens eller har redusert syn og/eller hørsel.

På Røa, fra Røa -krysset gjennom Griniveien til bygrensen har Bystyret i Oslo vedtatt at det skal bygges sykkelvei langs fortauet forbi blokker og eneboliger. Blokkene har hovedinngang som går rett ut i den planlagte sykkelveien. I blokkene er de fleste beboerne eldre mennesker. Noen av dem bruker gåstol, en bruker elektrisk rullestol. For dem vil det være nesten umulig å oppdage en syklist i full fart før det er for sent. Transportsyklister og fantomsyklister har nesten alltid stor fart.

Fra garasjen i blokkene krysser utkjørselen den planlagte sykkelstien. Utkjørselen er en bakke som ender ut i Griniveien. Om vinteren må man av og til ta fart for å ikke skli bakover igjen på toppen av bakken. En veldig farlig situasjon for alle syklister enten de kjører fort eller ikke. Ja, det må bygges sykkelveier, men hensikten må jo være at trafikken skal bli mindre farlig både for syklister og andre trafikanter – ikke en «oppfordring til mord»!

den310515ytterhornvedpaviljongen
Inger- Marie Ytterhorn

 

Av Inger-Marie Ytterhorn

Medlem av bydelsutvalget i Vestre Aker(FrP)

 

10 kommentarer

  1. Fordomsfullt tøv. «fantomsyklister i «kondomdress», med hjelm, briller, hansker og sykkelsko som». Man kan ikke ta folk som henger seg opp i hvordan syklister er kledd alvorlig. Det er like usaklig som å bedømme innleggskriveren etter hennes oransje jakke.

    Det er ikke farligere å krysse en sykkelvei enn andre veier. Syklister holder lavere fart enn gjennomsnittsbilistene. Det er bilistene som skader og dreper andre, ikke syklister.

    Dessuten er det på tide at politikere (og journalister) lærer seg trafikkreglene før de uttaler seg om dem. Det er tillatt å sykle over fotgjengerfelt. Det står helt klart i trafikkreglene § 18 nr 3 http://lovdata.no/forskrift/1986-03-21-747/§18

    Liker

  2. «Fotgjengeroverganger er blitt en slags felles frisone for syklister og fotgjengere, til tross for at det er forbudt å sykle i dem. Trafikkreglene er det ikke mange syklister som bryr seg om. »

    Fantastisk at du prøver å belære folk om trafikkregler samtidig som du sprer vranglære… Det er selvsagt ikke forbudt å sykle i fotgjengerfelt. Kanskje ikke så rart at du irriterer deg over syklister når de stadig bryter trafikkregler som kun finnes i ditt eget hode?

    Liker

  3. Det ville vært en fordel om Ytterhorn forholdt seg til fakta, for eksempel at det ikke heter «kjørevei» (syklister har samme rett til veiene som biler: http://www.vegvesen.no/Om+Statens+vegvesen/Media/Siste+nyheter/Vis?key=219894), syklister har lov til å sykle over fotgjengerovergang (også på rød mann: http://www.budstikka.no/nyheter/syklist-i-asker-og-barum/syklister/veivesenet-likevel-lovlig-a-sykle-pa-rod-mann/s/5-55-186364), og det er lov å sykle på fortau. Se gjerne denne atikkelen for en rask innføring: http://www.klikk.no/helse/trening/guide/article604746.ece

    Liker

  4. Det kan være lurt å selv sette seg inn i trafikkreglene før man anklager andre for å ignorere de. Til din informasjon er det ikke forbudt å sykle i fotgjengeroverganger.

    Når du velger å gjøre din diskusjon basert på generaliserende synsing om syklisters adferd, så forteller det meg at du har lite faktabasert argumentasjon å komme med, som syklist kan jeg ikke si at jeg føler meg spesiellt truffet av din beskrivelse. Ekstra spesiellt blir det når anekdotene du presenterer utelukkende består av noen bilisters ulovlige og farlige fremferd i trafikken. (Men naturligvis uten at du benytter dette til å generalisere om bilister…) En adferd som heldigvis er ganske sjelden siden de fleste bilister like så som de fleste syklister oppfører seg bra i trafikken.

    Jeg bor også i vestre aker og kjører jevnlig i området omkring røa. Du kan neppe ha unngått å legge merke til at trafikken her er tett og i stor grad til fortrengelse for menneskene som bor og bruker området. Røakrysset er ikke akkurat et eksempel til etterfølgelse på forgjengervennlighet. Tatt i betraktning at uykker mellom syklister og andre myke trafikanter svært sjeldent blir alvorlige, til forskjell fra ulykker mellom bilister og myke trafikanter, trenger du neppe bekymre deg for nevneverdig for at antallet ulykker skal øke med en ny sykkelveg.

    Liker

  5. Jeg henger meg jo ikke opp i hvordan syklistene er kledd, Torvund, jeg bare beskriver deres fremtreden. Det er jo slik de er utstyrt, ikke sant? – Og min «oransje jakke» sier sikkert noe om meg også.
    «Det er ikke farligere å krysse en sykkelvei enn andre veier» skriver du – nei, men ingen ville vel tillate at eldre personer med gåstol skulle gå rett ut i bilveien fra inngangsdøren sin. Det er slik den planlagte sykkelveien på Røa vil oppleves. Det er sikkert mange, både «politikere (og journalister)», som hadde hatt godt av å kunne trafikkreglene bedre, slik du hevder, men de fleste syklister ser ut til å ha et skrikende behov for å lære seg både trafikkregler, hensyntagen og folkeskikk!

    Likt av 1 person

    1. Enig med Ytterhorn i at syklister i alt for mange tilfeller gir blanke i andre trafikanter enten de er av den bløte sorten eller bilister. At ikke alle syklister en gang gidder å bruke hjelm, er mer enn jeg forstår da det i hvert fall gjør dem mindre sårbare i de tilfellene hvor uhellene skjer. Men noe slikt kan man ikke verken kreve eller forvente av gående, og aller minst av eldre mennesker med rullator. Disse er ubeskyttet mot syklistene til tider hensynsløse opptreden. Klart mange ikke er like ille, men det hjelper ikke for de som uheldigvis møter den gale sorten syklister. For strekningen Ytterhorn snakker om er det muligheter for å sykle i andre og vesentlig tryggere veier, og derfor er det helt utrolig at Bystyret prioriterte syklistenes behov for å komme fortest til og fra Bærum i stedet for egne innbyggeres behov! Og de syklistene som i dag velger å sykle i Griniveien i stedet for disse andre og vesentlig tryggere veiene, fikk så bare fortsette med det og på egen risiko. Uansett møter syklistene til og fra Bærum trafikkaoset i Røa krysset da sykkelveien fra vest vil stoppe før krysset, og ikke startet igjen før et godt stykke videre i Sørkedalsveien. Likeså vil de som kommer østfra måtte forholde seg til at sykkelveien ikke er der det siste stykket mot Røakrysset og litt videre inn i Griniveien. Og slik vil det bli i årtier fremover – muligens for alltid.

      Liker

  6. Hva var egentlig budskapet i dette innlegget fra Ytterhorn?
    – Å få frem at hun ikke liker syklister? Vi bor i et fritt land så det er jo lov å mene det. At man forventer litt mer gjennomtenkte standpunkt av en politiker får så være. Mange FrP’ere er jo ofte forutintatte.
    – At det er farlig å ferdes i trafikken? Ja, så lenge det finnes biler er det jo det. Men vi kan jo ikke fjerne alle bilene av den grunn.
    – At hun ikke kan trafikkreglene? Neppe, men det demonstrerte hun jo klart.
    – At hun synes en del byplanlegging på Røa er dårlig? Da burde hun som politiker kanskje prøve å gjøre noe med det i stedet for å rable ned noe usammenhengene babbel.
    – At hun ikke vil ha (sykkel)veier forran blokker med eldre mennesker i? Jeg har vondt for å tro at det ikke finnes fortau der også?

    Liker

  7. Jeg har nesten sluttet å gå turveien i merradalen fra Huseby til Radiumhospitalet pga syklister som raser nedover uten ringeklokke … Har flere ganger vært nær ved å bli påkjørt fordi jeg ikke har hørt den som kommer og tatt et skritt til siden.. Det er dessverre ALLTID fotgjengere som taler for syklister – og de som uttaler seg ser ut til å ha null forståelse for andres behov enn sine egne

    Liker

Legg igjen en kommentar