Utfordrende budsjett skal klubbes igjennom på siste møte i bydelsutvalget 17.12

Årets siste møte i bydelsutvalget avholdes 17.12. Der blir budsjettet det viktigste punktet på dagsordenen. Bydelen står foran en krevende omstilling på grunn  av merforbruk i bydelen de siste årene.

Geir Lippestad på Åpen halvtime

På Åpen Halvtime før møtet i bydelsutvalget vil byråd Geir Lippestad møte. Han vil fortelle om sitt arbeid med mottak og integrering av flyktninger. Det er forventet at Geir Lippestad vil komme med viktig informasjon. Prosessen rundt Voksenjordet var ikke det mest imponerende politiske håndverket. La oss håpe at det bare var nybegynnerfeil hos en fersk byråd.

Budsjettutfordringer

De siste årene har bydel Vestre Aker seilt i økonomisk motvind. Underskuddene har blitt mer normalt enn de foregående år. Bydelen hadde et merforbruk på 40 millioner per 31.10. Dette vil kunne øke til mer enn 50 millioner ved årsskiftet. Dette krever at bydelen foretar innsparingstiltak og nødvendige omstillinger for å få et budsjett i balanse.

Bydel Vestre Aker var for bare få år siden  en av de beste bydelene i klassen når det gjaldt økonomisk styring og budsjetter som ikke endte i minus. De siste årene har dette snudd. Bydelen begynte derfor 2015 i minus. Bydelen vil innlede med et atskillig større underskudd i 2016.

Merforbruk i 2015

Merforbruket i 2015 har ingen enkelt årsak. Det skyldes vekst i områder som:

  • psykiatri
  • hjemmesykepleien
  • sykehusplasser
  • utviklingshemmede
  • sosialhjelp

Utgiftsøkningene på de forannevnte områdene var det ikke budsjettert med. Det har også vært en høyere bruk av sykehjemsplasser enn budsjettert.

Barnevernet

Det har lenge vært et merforbruk innen barnevern. De planlagte tiltakene er ikke blitt gjennomførte. Det er derfor ikke gjennomført en reduksjon i plassering på institusjon. Slike endringer er krevende.

Fritt brukervalg

Fritt brukervalg innen hjemmesykepleien har gitt bydelen økte utgifter. Samtidig sliter den kommunale delen av hjemmesykepleien med produktiviteten. Ved lesningen av bydelens budsjett kan man ane at det ligger et organisatorisk problem med hensyn til å koordinere og samordne det private og kommunale tilbudet innen hjemmesykepleie.

Ingen gode nyheter

I en stor organisasjon som  bydel Vestre Aker er underskuddet egentlig ikke stort. Det vil likevel få stor oppmerksomhet siden det krever innsparinger og omstillinger. Bydelen har valgt å la omstillingen gå over 2 år. Det er muligens ikke særlig klokt, særlig tatt i betraktning av bydelen ikke lyktes med omstillingene og innsparingene i 2015.

Det er vanskelig å få øye på de gode nyhetene i innkallingen til årets siste møte i bydelsutvalget. Det aller viktigste er uansett at bydelens mange brukere er fornøyde. Det tyder de fleste rapporter på. Så bydelen er i god stand. Det handler bare om kutt og omstilling. Det er sjelden en gladnyhet.

Møtet i bydelsutvalget foregår i bydelsadministrasjonen 17.12.

17.00 Åpen Halvtime

Møtet i bydelsutvalget begynner etter Åpen halvtime

den060715slottetogHolmekollenHoff

 

Åse Thomassen

Vestre Aker Posten

 

 

 

 

1 kommentar

  1. God og lettfattelig gjennomgang av budsjettets utfordringer. Budsjettvedtaket er noe av det viktigste BU gjør i løpet av året, men det er veldig tøft for både ansatte og politikere å måtte ta kutt år etter år da alle ønsker jo å kunne gi de aller beste tjenestene til bydelens beboere! Det er derfor gledelig at brukerundersøkelsene viser at folk stort sett fremdeles er fornøyde, noe som nok krever veldig mye av alle de ansatte med så trange budsjettrammer. Håpet er at den nye gjennomgangen av kriteriene og vektingen av dem, som danner grunnlaget for bydelenes budsjetter, vil gi mer penger til bydelen, for det er grenser for hvor lite penger bydelen kan drives for hvis beboerne skal få tjenestene de har krav på.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s